субота, 28 березня 2020 10:28

Російська нафта впала до 17 доларів

Російська нафта впала до 17 доларів
До початку російської агресії проти України в 2014 році нафта коштувала понад 110 доларів за барель. Фото Рейтер

На торгах 27 березня котирування нафти сорту Brent оновили мінімуми з 2003 року – травневі ф'ючерси падали до позначки 24,21 долара за барель, втрачаючи за день більше 7%.

Ф'ючерси на нафту сорту WTI в Нью-Йорку впали на 5,3% – до 21,41 долара за барель, трохи не дотягнувши до антирекорду тижневої давності (19,46 долара 20 березня).

Ситуація на ринку фізичної нафти, тим часом, ще гірша, ніж на ф'ючерсному. Ціна російського Urals в Європі впала нижче 18 доларів за барель. У порту Роттердам котирування опускалися до 17,7 долара – рівня кінця 1980х, середини 1990х і початку 2000х, пише ua.news.

Ціна важкої канадської нафти обвалилася до історичного мінімуму: коштувавши 32 долари за барель в лютому сорт Western Canadian Select продається по 6,45 долара за барель.

Нігерія, найбільший виробник нафти в Африці, продає свою марку Qua Iboe зі знижкою в 3,1 долара до Brent – максимальної щонайменше за два десятки років. Колумбійська нафта Vasconia торгується на 7,75 долара дешевше за Brent вперше за чотири з половиною роки. Венесуела пропонує нафту за ціною нижче 5 доларів за барель, і не може знайти покупців, оскільки ринок побоюється санкцій.

"Фізичний ринок переживає важкі часи, і далі буде тільки гірше. Через пару тижнів ми в повній мірі відчуємо наслідки надмірної пропозиції", – сказав Bloomberg Торбйорн Торнквіст, співзасновник трейдера Gunvor Group.

Собівартість російської нафти дуже дорога й становить 30 доларів за барель. Саудівська нафта значно дешевша – 5 доларів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Долар перетнув психологічну позначку: курс на 27 березня

За підсумками півріччя надлишок нафти в світі досягне 1,8 мільярда барелів, і усі сховища будуть заповнені вщерть

Зараз ви читаєте новину «Російська нафта впала до 17 доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі