четвер, 26 листопада 2020 15:13

Роботодавець вимагає протестуватись на коронавірус: що робити

Роботодавець вимагає протестуватись на коронавірус: що робити
Проходження ПЛР-тесту повинно відбуватися за рахунок роботодавця. Фото: unsplash.com

У працівників, які повернулись з відпустки чи лікарняного іноді можуть вимагати довідку про негативний результат ПЛР-тесту на COVID-19. Відмовитись неможливо, адже роботодавець погрожує недопуском на роботу або звільненням.

Якщо у трудовому чи колективному договорі, який підписував працівник при прийомі на роботу, є вимога щодо обов'язкового проходження ПЛР-тестування після відпустки, лікарняного або за іншою вимогою роботодавця, це нормально, розповідає Міністерство юстиції у Facebook.

У випадку, якщо тестування не було передбачено договором, а працівника відсторонюють від роботи через відсутність ПЛР-тесту – це порушення законодавства. Важливо зазначити, що в разі наполягання роботодавця проходження ПЛР-тесту має відбуватися за його рахунок.

Згідно з законом "Про захист населення від інфекційних хвороб" обов'язкове тестування проводиться для осіб, які звертаються за медичною допомогою з ознаками СOVID-19, чи для тих, хто мав встановлений контакт із хворою особою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Студентам робитимуть безкоштовні тести на Covid-19

Незалежно від того, чи мали вони встановлений контакт із хворим на коронавірус, регулярне тестування є обов'язковим для медичних та інших працівників, які працюють у закладах, що надають допомогу хворим на COVID-19, а також працівників Національної поліції та Національної гвардії.

Альтернативою тесту може стати довідка від сімейного лікаря щодо відсутності захворювання. Та якщо роботодавець наполягає на проведенні ПЛР-тесту, працівник може просити його надати письмову вимогу щодо обов'язку зробити такий тест. Цей документ стане підставою для звернення до суду та доказом порушення трудових та громадянських прав працівника.

Вартість тестів на коронавірус в Україні завищена. Деякі з них, незважаючи на високу ціну, можуть показувати неправдиві результати.

Зараз ви читаєте новину «Роботодавець вимагає протестуватись на коронавірус: що робити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі