пʼятниця, 07 серпня 2020 21:10

Робота за кордоном: скільки насправді грошей мігранти надсилають додому

Робота за кордоном: скільки насправді грошей мігранти надсилають додому
Трохи більше $1 млрд додому надсилають українці, які за кордоном перебувають більше 10 років. Фото: pixabay.com

Перекази від трудових мігрантів важливі для платіжного балансу України. Щоправда ефект від таких грошей часто перебільшують, розповів Gazeta.ua Олексій Кущ, експерт із питань економіки Інституту Growford.

"Реальних переказів від трудових мігрантів приблизно 60-70% від загальної суми, яку оприлюднює Нацбанк. Так, $1 мільярд – це зарплати людей, які живуть в Україні, але отримують гроші за свою роботу з-за кордону. Наприклад, програмісти, чи українці, що торгують виробами ручної роботи. Йдеться про щонайменше 250 тисяч громадян. Ще $2 мільярди – кошти, які заходять в країну для наповнення тіньової економіки готівкою", - говорить економіст.

Додає, що трохи більше $1 млрд додому надсилають українці, які за кордоном перебувають більше 10 років.

"Основні грошові надходження маємо від маятникової міграції – приблизно $7 мільярдів. З них три через покупку імпортних товарів повертаються за кордон. Зрозуміло, що якась частина у вигляді податків перепадає державному бюджету. Решта потрапляє на внутрішній ринок", - пояснює Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Двотижневий карантин, більше нелегальної роботи: що змінилося для українських трудових мігрантів за кордоном

НБУ максимальні втрати грошей від трудових мігрантів через коронакризу оцінює в межах 20%.

"Однак у нас забувають, що українці щороку $8 мільярдів витрачають на туристичні поїздки. Цьогоріч менше громадян відправилися відпочивати за кордон, а тому менше грошей вивезли з країни. Крім того, бізнес щороку виводить $7-8 мільярдів у вигляді дивідендів. Зараз значну частину грошей залишає в Україні", - підсумував економіст.

Україна посідає 2-ге місце у світі за залежністю від грошових переказів від іноземних працівників, свідчить статистика Світового банку. Торік українські трудові мігранти додому переказали понад $12 млрд. Найбільше з Польщі, Росії та Чехії.

Зараз ви читаєте новину «Робота за кордоном: скільки насправді грошей мігранти надсилають додому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі