середа, 15 вересня 2021 20:24

Рівень зарплат перевищив довоєнний: експерт назвав причину

Рівень зарплат перевищив довоєнний: експерт назвав причину
Сергій Марченко: "Трудова міграція знизила соціальну напруженість в Україні. Люди не сиділи без грошей і не накопичували невдоволення, а працювали і привозили валюту. Економіка цим живилася – за останні роки зарплати стрімко зросли та продовжують підвищуватися". Фото: Тарас Подолян

Українська освіта значно доступніша, ніж західна, але випускники не завжди знаходять себе на ринку праці. Трудова міграція сприяє відтоку робочих рук з України, проте знижує градус напруги в суспільстві. Також українські роботодавці конкурують з європейськими, підвищуючи зарплати.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів економічний експерт Сергій Марченко.

"Українська освіта доступніша порівняно, наприклад, з американською, – каже він. – Там за навчальний рік треба заплатити 20-30 тисяч доларів. У нас – 10 тисяч гривень. Цю суму можуть собі дозволити практично всі. Батьки посилають дітей в університети, щоб після навчання працювали юристами, економістами, менеджерами. Але ринок для початківців важкий".

Юрист-новачок кілька років працює кур'єром – носить документи по судах. Не в усіх вистачає терпіння досягти рівня, коли сам починаєш заробляти. Тому часто кидають роботу за спеціальністю, виходять на біржу праці і йдуть на некваліфіковану роботу, розповідає експерт.

"В Європі студенти зазвичай самі оплачують навчання. В Україні – їхні батьки. Коли в 17 років береш на освіту кредит у 100 тисяч доларів, маєш розуміти, як його віддаватимеш. Здобуваєш фах і виходиш спеціалістом. А коли за тебе платять батьки, влаштувавши на спеціальність, яка подобається їм, ставлення до здобуття знань буде відповідне. Така й кваліфікація", – наголошує він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Польща зробила ставку на людей з низькою кваліфікацією. Німеччина запрошує виключно фахівців" - експерт про трудову міграцію

Зараз налічується 4 мільйони заробітчан, які живуть в Україні, але працюють за кордоном, повідомляє Марченко.

"Ця цифра фігурує в багатьох звітах. Але вона неточна. У Польщі, Португалії, Італії, Іспанії багато людей зайняті нелегально, їх важко порахувати. Ринок праці стає відкритим. Це позитивно вплинуло на доходи українців всередині країни. Після отримання безвізу трудова міграція пожвавилася і її вектор змістився з Росії та Казахстану на Європу – до більш прогнозованих, грошовитих і безпечних країн", – каже він.

Трудова міграція знизила соціальну напруженість в Україні. Люди не сиділи без грошей і не накопичували невдоволення, а працювали і привозили валюту. "Економіка цим живилася – за останні роки зарплати стрімко зросли та продовжують підвищуватися. Попри втрату промислово розвиненого Донбасу й курортного Криму, Україна перевищила довоєнний рівень зарплат", – повідомляє експерт.

До трудової міграції, на думку Марченка, треба ставитися спокійно.

"Людина має право заробляти більше. Якщо не бачить гідного кар'єрного розвитку в Україні, їде. Та наші роботодавці підвищують платню, конкуруючи з колегами в Польщі та Чехії. Це позитивний і цілком європейський процес. Поляки й іспанці працюють в Англії, бо там більші зарплати", – зазначає він.

Повне інтерв'ю з Сергієм Марченком читайте у журналі "Країна"

Грошові перекази в Україну з-за кордону вп'ятеро перевищили суми відправлених за її межі коштів, пише ТСН.

Обсяг переказів в Україну в першому півріччі 2021 року в порівнянні з аналогічним періодом торік зріс на 15,9% і становив $6,21 млрд, повідомили в Нацбанку.

Найбільше коштів в Україну надійшло зі США, Ізраїлю та Італії. З України за кордон за цей період відправили $482 млн. Найбільше переказували гроші в Росію, Грузію та Туреччину.

Зараз ви читаєте новину «Рівень зарплат перевищив довоєнний: експерт назвав причину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі