середа, 18 грудня 2019 21:10

Ринок землі в Україні: коли запрацює та скільки коштуватиме гектар

Ринок землі в Україні: коли запрацює та скільки коштуватиме гектар
Ринок землі запрацює у жовтні 2020 року. Фото: Агрополіт

В Україні заборону на продаж сільськогосподарських угідь треба знімати. Це сприятиме зростанню економіки, розповів Gazeta.ua економіст Олександр Охріменко.

"Якщо ринок запрацює, власники паїв отримають вибір. Землю зможуть або продати, або далі здавати в оренду. Сьогодні їхні права обмежені. Тому угіддями торгують "в темну". За гектар просять $500. З іншого боку, на початку не варто розраховувати на високу ціну. Гектар у середньому коштуватиме $1 тисячу. Залежно від регіону вартість буде відрізнятися. Суттєво ціна зросте тільки через 10-20 років", - говорить Охріменко.

За його словами, попит на українську землю серед іноземців не високий. Їм потрібна інфраструктура. У нас не достатньо портів, доріг, елеваторів.

"Поки не відомо, яким буде законопроект про ринок землі до другого читання. Кількість правок до документу скоротили з майже 5 до 2 тисяч. Дискусії точаться навколо питання допуску на ринок іноземців. Президент запропонував вирішити його на референдумі. З іншого боку, маємо ряд великих сільськогосподарських виробників з іноземними інвестиціями. Вони зареєстровані за законодавством України, сплачують податки і забезпечують тисячі робочих місць", - каже експерт УКАБ із земельних питань Елліна Юрченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У 20 разів: Зеленський пропонує давати менше землі в одні руки

У будь-якому випадку ринок землі запрацює з жовтня 2020-го.

"Терміни не зсунуться не залежно від того, чи до кінця 2019-го чи у 2020 році приймуть закон в цілому. До жовтня встигнуть завершити всі адміністративні дії стосовно наповнення земельного кадастру, синхронізації роботи усіх державних реєстрів. Фермери до цієї дати мають можливість зібрати врожай, акумулювати кошти. З 1 жовтня зможуть укладати угоди купівлі-продажу землі", - пояснює вона.

13 листопада Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроект про скасування заборони на продаж землі сільськогосподарського призначення. До цього мораторій на продаж землі щороку продовжували.

Зараз ви читаєте новину «Ринок землі в Україні: коли запрацює та скільки коштуватиме гектар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі