середа, 11 листопада 2015 10:05

РФ знову погрожує Україні продуктовим ембарго

РФ знову погрожує Україні продуктовим ембарго
Фото: vestnikkavkaza.net

Росія готова ввести низку заходів проти України в односторонньому порядку.

Одним із них буде продуктове ембарго, заявив міністр економічного розвитку РФ Олексій Улюкаєв, - передає "Прайм".

Він зазначив, що цей крок розглядається у зв'язку з підписанням угоди про асоціацію Євросоюзу та України.

"Ми вдамося до всіх заходів для захисту нашої економіки. Ми, звичайно, хотіли б, щоб ці заходи були прийняті на багатосторонній основі. Якщо не вийде, ми приймемо їх на односторонній основі, ввівши захисний механізм режиму найбільшого сприяння, скасування преференційного режиму в торгівлі з Україною. І введення продовольчого ембарго", – розповів Улюкаєв.

При цьому він заявив, що Москві і Києву не вдається ефективний діалог.

"Колеги не чують нашого занепокоєння і, я би сказав, ставляться формально до нашого розуміння ризиків і шляхів їх зняття", - сказав міністр.

Нагадаємо, що Угода про асоціацію між Україною та ЄС почне діяти з 1 січня 2016 року.

Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв раніше заявляв, що Україна не може бути одночасно у двох зонах вільної торгівлі - з Євросоюзом та СНД, тому торгові преференції в рамках співдружності мають бути скасовані.

Читайте також: Російські санкції щодо України суперечать правилам СОТ

Відтак, з 1 січня РФ скасує нульові митні ставки на продукцію з України, а також заборонить ввезення українського продовольства до РФ, оскільки Україна приєдналася до західних санкцій проти Москви.

Водночас міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко заявляв, що втрата російського ринку коштуватиме Україні всього 2% експорту.

Читайте також: Санкції проти України підвищать ціни в Росії - економіст

Торік експорт українських продуктів в РФ обвалився з 1,6 млрд дол. до 416,7 млн дол., сягнувши історичного мінімуму. Натомість найбільшим споживачем продуктів харчування з України став Китай.

Зараз ви читаєте новину «РФ знову погрожує Україні продуктовим ембарго». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі