Ексклюзиви
середа, 13 листопада 2019 17:42

Реприватизація "Укртелекому" підвищить ціни на телекомунікаційні послуги - ЗМІ

Реприватизація "Укртелекому" підвищить ціни на телекомунікаційні послуги - ЗМІ
Повернення в держвласність "Укртелекому" для споживача означатиме підвищення цін на послуги і перебої з якістю послуг. Фото: Delo.ua

Повернення в держвласність "Укртелекому" спровокує підвищення цін на телекомунікаційні послуги для споживачів і негативно позначиться на їх якості.

Про це йдеться в матеріалі Delo.ua "Правила життя павутини: що буде, якщо держава відсудить "Укртелеком".

Видання нагадало, що держава має намір відсудити у нинішнього власника компанію "Укртелеком" - одного з лідерів в галузі. І якщо це вдасться, вітчизняний ринок телекомунікаційних послуг переживе стрес, який по руйнівності можна порівняти з цунамі, а споживачів чекає зростання цін на послуги.

"Виведення з гри ключового учасника викличе стихійний переділ ринку з усіма витікаючими наслідками. Як результат - змістить сегменти часткою і змінить статус учасників, що залишилися. Для споживача це буде в будь-якому випадку означати підвищення цін на послуги і перебої з якістю послуг", - пише Delo.

Видання зазначає, що на сьогоднішній день "Укртелеком" як провідний оператор телекомунікаційної сфери входить в п'ятірку найбільших учасників ринку - як за обсягами обслуговуючого трафіку і кількості абонентів, так і за технічними характеристиками. При цьому за останні роки компанія модернізувала мережі у великих містах (Києві, Львові, Харкові, Дніпрі, Запоріжжі, Одесі), що дозволило збільшити швидкість інтернету і розширити асортимент пропонованих продуктів. Як наслідок - в "Укртелекому" зросли надходження від послуг інтернету (оператор надає такі майже в 2,5 тисячах населених пунктів).

Delo повідомляє, що в даний час Україна з її п'ятіркою провідних операторів тримає безумовне лідерство за низькими цінами на інтернет-зв'язок на світовому ринку. Але виведення з ринку внаслідок реприватизації такого великого учасника, як "Укртелеком", призведе до зростання вартості інтернет-послуг.

"Якщо до теперішнього часу вона піднімалася непомітно для споживача і здебільшого - скоріше через затяжний конфлікт між компаніями, які керують житловим фондом, і інтернет-операторами, ніж через жадібність останніх, - то переформатування ринку обов'язково викличе цінову турбулентність", - попереджають опитані виданням аналітики.

Нагадаємо, за інформацією ЗМІ, найбільш вдалими угодами в історії вітчизняної приватизації економісти вважають продаж "Криворіжсталі" та "Укртелекому". Перша угода в 2005 році принесла в бюджет країни 24,2 млрд грн, друга - 10,6 млрд грн (2011 рік). Причому, при повторному продажі "Криворіжсталі" вдалося виручити в п'ять разів більше, ніж при первинній приватизації. Однак фахівці впевнені, що цей успіх реприватизації повторити не вдасться. Зокрема, економіст Олексій Кущ вважає, що націоналізація "Укртелекому" викличе необхідність його повторної приватизації, але виручити за нього колишні 10,575 млрд. грн. вже не вдасться, оскільки нинішня вартість компанії в 4-8 разів нижча.

Зараз ви читаєте новину «Реприватизація "Укртелекому" підвищить ціни на телекомунікаційні послуги - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути