пʼятниця, 07 вересня 2012 11:30

"Реальні доходи населення серйозно зменшаться"

"Реальні доходи населення серйозно зменшаться"
Андрій Новак прогнозує повернення ситуації в Україні до рівня 90-х років. Фото: politiko.ua

Девальвація гривні відбудеться, це лише питання часу.

Про це заявив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Гривня коливається, бо США і Євросоюз виводять з України капітали" — експерт

"Останні три роки Україна має негативне сальдо. 2011-ого воно сягнуло 120 мільярдів доларів. За перше півріччя цьогоріч вже більше 7. Відбувається відтік іноземної валюти, бо ми купуємо товари із закордону. Тому її у нас бракує. Реальний рівень інфляції високий. Головне управління статистики любить малювати менші показники. Державний борг України стрімко збільшується", - вважає Новак.

За його словами, курс гривні донедавна штучно стримував національний банк. Але його резерви вичерпуються.

"Велика частина резервів зберігається у цінних паперах, металах," - каже експерт. - "Далі штучно підтримувати гривню не можна. Немає чим. Для нашої слабкої економіки будь-які коливання, ризики відображаються на валютному ринку."

"Наші громадяни пережили подібне у 1998-ому і 2008-ому. Тому єдине, чим можуть захиститися - обмінювати гривні на іноземні валюти. Так само роблять підприємства," - додає Андрій Новак.

Експерт вважає, що потрібно готуватися до найгіршого сценарію. На його думку, вибори ще більше загострюють ситуацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Девальвація гривні ще не означає кризу - аналітик

"Податкова і митна служби витягуватиме кошти з простих українців. Це погіршує ситуацію для малого і середнього бізнесу загалом. Підприємці підуть працювати в "тінь". Бюджети недоотримуватимуть доходів. Реальні доходи населення серйозно зменшаться. Можливо, після виборів піднімуть внутрішні ціни на газ. Ситуація може повернутися до 90-х. Люди не зможуть оплачувати комунальні платежі," - розповідає Новак.

Найгірше, що може статися, на думку експерта, - політична та економічна блокада України. Адже із такою ситуацією в Україні міжнародні фінансові організації відмовлятимуться працювати у нас.

"Зараз влада не знає цивілізованих методів проведення економічної політики. Будуть використовувати адміністративно-силові. Інакше не вміють. Краще змінити політичну еліту. В країні відбувається тільки те, що дозволяють громадяни," - зазначає Андрій Новак.

Зараз ви читаєте новину «"Реальні доходи населення серйозно зменшаться"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі