понеділок, 06 серпня 2018 16:14

Разом сильніші: на кого розраховують аграрії у боротьбі з рейдерством

Разом сильніші: на кого розраховують аграрії у боротьбі з рейдерством
Кількість захоплень аграрного бізнесу та врожаїв у 2017 році порівняно з 2016 роком зросло у 2,5 рази – до майже 1000 випадків. Фото: Факти ICTV

Понад 70% аграріїв вважають свій бізнес незахищеним від рейдерства. Про це свідчать результати опитування, проведеного серед 500 сільгоспвиробників Центром "Соціальний моніторинг" на замовлення Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР). При цьому 75% респондентів відмітили рівень загрози рейдерської атаки на свої підприємства як високий та середній. Загалом, за даними ВАР, минулого року кількість захоплень аграрного бізнесу та врожаїв зросло порівняно з 2016 роком у 2,5 рази – до майже 1000 випадків.

При цьому самі схеми рейдерських захоплень набувають дедалі зухваліших форм.

Основна причина засилля беззаконня, на думку сільгоспвиробників, криється у недосконалості законодавства в частині захисту майнових прав і особливо – в корупції органів влади. Особливого розмаху вона набула в Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, Міністерстві внутрішніх справ і поліції, прокуратурі та судах.

У ході ІІ Антирейдерського форуму, проведеного Всеукраїнською Аграрною Радою 3 серпня, був представлений цілий ряд резонансних прикладів рейдерських захоплень, які приголомшують своєю нахабністю.

Так, поширеною є схема, коли аферисти пропонують пайовикам кращі умови оренди, збирають з них заяви і перенаправляють в Комісію Мін'юсту, яка скасовує чинні договори оренди, або навіть в цілому змінює власників підприємств.

Саме так сталось на СТОВ "Колос" та ТОВ "Віскар Агро" у Кагарлицькому районі Київської області. Наразі фермерські господарства потерпають від свавілля зловмисників, які відбирають їх землю. При цьому названа Комісія Мін'юсту із грубим порушенням правил виступає на стороні рейдерів.

Однак через фактичну безкарність та навіть підтримку з боку силовиків рейдерство набуває грубих форм. При цьому нерідко в якості рейдерів виступають високопосадовці.

Так, наприклад, в Одеській області сільгоспвиробники вже понад 10 років потерпають від незаконних дій обласного депутата, який за весь час своєї діяльності встиг побувати у складі майже всіх правлячих політичних сил. Депутат володіє рядом фермерських господарств через які здійснює силове захоплення земельних ділянок, збирає чужий врожай та здійснює власні посіви на чужих ділянках. Від дій цього "слуги народу" постраждав цілий ряд господарств, серед яких члени ВАР – ФГ "Стоянов. А.А." та ТОВ "Дунай Агрос".

При цьому через власні зв'язки та підтримку з боку правоохоронців рейдеру вдається виходити сухим з води. На нього відкрито понад 5 кримінальних проваджень щодо незаконного заволодіння землею, умисного знищенням і пошкодження майна та навіть умисного нанесення тілесних ушкоджень. Однак до сьогодні підозру обласному депутату пред'явлено не було. На запити щодо причин зволікання органи Національної поліції направляють формальні відповіді про нібито необхідність проведення слідчих дій та незавершеність провадження.

На переконання сільгоспвиробників, саме безкарність сприяє поширенню рейдерства.

В ході інтерактивного голосування, проведеного серед більш ніж 138 аграріїв з різних областей на ІІ Антирейдерському форумі, лише 3% аграріїв відмітили, що у випадку рейдерського захоплення варто звертатись до правоохоронних органів, або народних депутатів. У той же час більше 53% сільгоспвиробників відзначили ефективність громадських організацій у вирішенні даних питань.

Так, наприклад, Всеукраїнська Аграрна Рада приділяє значну увагу захисту своїх учасників від рейдерства. У листопаді 2017 року за підтримки асоціації була створена охоронна компанія "Гайдамаки", яка спеціалізується на наданні повного спектру послуг по охороні аграрного бізнесу: від охорони посівів та об'єктів сільськогосподарської інфраструктури до відбиття рейдерських атак та побудови служби охорони в аграрних формуваннях.

Крім того, задля захисту сільгоспвиробників на законодавчому рівні, ВАР долучилась до розробки законопроекту №8121 щодо протидії рейдерству. 10 липня 2018 року депутати ухвалили цей документ у першому читанні.

Для того, аби заручитись достатньою підтримкою з боку народних депутатів та ефективного просування важливих законодавчих ініціатив у стінах Верховної Ради, аграрії поступово налагоджують співпрацю з усіма парламентськими політичними силами. Зокрема, 3 серпня в рамках ІІ Антирейдерського форуму ВАР підписала меморандум з політичною партією "Об'єднання "Самопоміч".

На жаль, сільгоспвиробники розуміють, що чекати ініціативи від влади, на жаль, марна справа. А в питаннях захисту від рейдерства покладатись можна лише на власні сили - упорядкувати документообіг на підприємстві, заручитись підтримкою професійних юристів, організувати на господарстві надійну систему безпеки з використанням відеонагляду, співпрацювати з охоронними структурами.

Зараз ви читаєте новину «Разом сильніші: на кого розраховують аграрії у боротьбі з рейдерством». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі