вівторок, 29 січня 2019 11:13

Рахунки компанії Електрум, які знаходяться в Укргазбанку, заарештовані

Рахунки компанії Електрум, які знаходяться в Укргазбанку, заарештовані
Суд заарештував рахунки компанії Електрум Пеймент Сістем, які відкриті в Укргазбанку. Фото: УНІАН

Новозаводський районний суд Чернігова 15 січня 2019 року прийняв рішення заарештувати 9 рахунків платіжної системи "Електрум" (Electrum Payment System), які відкриті в державному "Укргазбанку" і обслуговують, в тому числі, букмекерські контори 1xbet, Leon і "Фаворит". Про це повідомляє УНІАН.

ТОВ "Електрум Пеймент Сістем" є одночасно оператором платіжної системи Electrum і електронних грошей "Електрум", емітентом яких, в свою чергу, виступає "Укргазбанк".

Судове рішення прийнято на підставі клопотання прокурора Генеральної прокуратури України в рамках досудового слідства у кримінальному провадженні №42018000000002718, яке було відкрито 1 листопада 2017 року.

У матеріалах провадження йдеться про те, що невстановлені особи через мережу підконтрольних комерційних структур і через фізичних осіб у 2011-2018 роках організували злочинну схему. Її суть полягає в переведенні в готівку грошових коштів, отриманих незаконним шляхом, від діяльності електронних казино та букмекерських контор 1xbet, Leon і "Фаворит".

До даної схеми причетні посадові особи небанківських фінансових установ, у тому числі і керівники компанії "Електрум Пеймент Сістем". Вони використовували свої платіжні системи та банківські рахунки для збору готівки від фізичних осіб з подальшим переведенням на рахунки фіктивних підприємств, які підконтрольні організаторам злочинної схеми.

В результаті суд ухвалив рішення заарештувати рахунки ТОВ "Електрум Пеймент Сістем" в "Укргазбанку". Таке рішення слідчий суддя аргументував тим, що грошові кошти, що знаходяться на рахунках, визнані речовим доказом у кримінальному провадженні, і у слідства є достатні підстави вважати, що вони здобуті злочинним шляхом.

А оскільки існує ризик відчуження і виведення коштів з рахунків "Електрум Пеймент Сістем", арешт є необхідним заходом.

Також суд зобов'язав "Укргазбанк" надати співробітникам прокуратури інформацію про залишки коштів на рахунках на момент накладення арешту і надалі надавати таку інформацію в разі надходження на арештовані рахунки нових грошових коштів.

За інформацією джерел редакції в правоохоронних органах, відразу ж після арешту рахунків посадові особи з керівництва "Укргазбанку" забезпечили оперативне відкриття нових рахунків для ТОВ "Електрум Пеймент Сістем" і сприяли виведенню на них коштів, незважаючи на судову заборону. Цими маніпуляціями вже зацікавилася Служба безпеки України, яка перевіряє інформацію про причетність керівництва банку до протиправної діяльності компанії "Електрум Пеймент Сістем".

Нагадаємо, в листопаді 2017 року з'явилася інформація про те, що Генпрокуратура і СБУ відкрили кримінальне провадження щодо "Електрум Пеймент Сістем". СБУ з'ясувала, що платіжна система Electrum задіяна в механізмі легалізації "зустрічних фінансових потоків". Йдеться про незаконні операції через лінію розмежування на тимчасово непідконтрольних Україні територіях ЛНР/ДНР і в Криму за допомогою згаданої платіжної системи. Слідчі дії тривають і досі.

На початку 2018 року СБУ і ГПУ в рамках кримінального провадження провели кілька обшуків у "Електрум Пеймент Сістем", а в березні 2018 року Шевченківський районний суд Києва наклав арешт на рахунки компанії в "Укргазбанку". При цьому керівництво банку відмовилися виконувати рішення суду, пославшись на формальну помилку в назві "Електрум Пеймент Сістем" в судовому рішенні.

Посаду керівника "Електрум Пеймент Сістем" з моменту її заснування в 2016 році обіймав Юрій Корж - засновник і генеральний директор інтернет-провайдера "Глобал Юкрейн", син Віталія Коржа, президента "Глобал Юкрейн" і народного депутата Верховної Ради. Згодом крісло Юрія Коржа зайняв В'ячеслав Пожарський.

Зараз ви читаєте новину «Рахунки компанії Електрум, які знаходяться в Укргазбанку, заарештовані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі