четвер, 08 листопада 2018 19:21

Рада схвалила транш Євросоюзу в 1 млрд євро

Рада схвалила транш Євросоюзу в 1 млрд євро
Україна зможе отримати кошти від ЄС. Фото: РИА

Верховна Рада України схвалила проект закону №0203 про ратифікацію кредитної угоди між Україною і Європейським союзом про залучення кредиту в 1 млрд євро.

Ухвалення відповідного закону затвердить кредитну угоду, загальний обсяг якої становить 1 млрд євро, повідомляє "РБК-Україна".

Реалізація меморандуму про взаєморозуміння та кредитної угоди дозволить Україні залучити на умовах строковості та платності додаткові фінансові ресурси ЄС для їх подальшого спрямування до держбюджету. У майбутньому це потребуватиме додаткових витрат з держбюджету для відповідного обслуговування та погашення залученого кредиту.

"З урахуванням умов запозичення у рамках попередніх трьох програм макрофінансової допомоги ЄС, відсоткова ставка запозичення на 10-15 років прогнозується як прийнятна (до 2% річних), однак точний її розмір стане відомим тільки під час виходу Європейської комісії, що має найвищий кредитний рейтинг (ААА), на зовнішній ринок запозичень для отримання коштів, що перераховуватимуться Україні за тією ж відсотковою ставкою", - підкреслюється у пояснювальній записці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Україна отримає 1, а не 2 млрд євро від ЄС

Макрофінансова допомога може бути надана Україні двома траншами по 500 млн євро кожний. Період між наданням першого та другого траншів становить не менше 3 місяців.

"Безпосередні та детальні умови фінансування, які найкращим чином відповідають потребам України визначатимуться спільно українською та європейською сторонами за результатами консультацій. Після таких консультацій, українська сторона направлятиме запит на надання траншу за встановленою формою, визначаючи основні умови, включаючи суму траншу, мінімальну чисту суму вибірки, строк до погашення, максимальну процентну ставку, а також тип процентної ставки (фіксована або плаваюча)", - сказано у фінансово-економічному обґрунтуванні.

Нова фінансова криза може розпочатися наприкінці цього або на початку 2019-го. Основний удар приймуть на себе ринки, що розвиваються, та їхні валюти. Серед них сильно постраждає український ринок і найбільше – гривня.

Зараз ви читаєте новину «Рада схвалила транш Євросоюзу в 1 млрд євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі