четвер, 15 січня 2015 17:49

Рада прийняла черговий закон, який спростить торгівлю з Євросоюзом

Рада прийняла черговий закон, який спростить торгівлю з Євросоюзом
Фото: businessua.com

Верховна Рада України ухвалила закон про технічні регламенти, який приведе їх до європейських стандартів.

За відповідне рішення в четвер, 15 січня, проголосував 251 народний депутат, повідомляє Економічна правда.

Авторами законопроекту виступили депутати Олександра Кужель та Оксана Продан, яким допомагали експерти та активісти.

Як пояснює координатор інформаційної кампанії "Сильніші разом!" Любов Акуленко, "це – третій і останній основоположний закон, необхідний для усунення бар`єрів для торгівлі промисловими товарами між Україною та ЄС".

"За два з них – про стандартизацію та про метрологію – уже проголосували депутати попереднього скликання", - пояснила вона.

Зараз для того, щоб українська продукція потрапила на європейський ринок, її треба сертифікувати в котрійсь із країн ЄС, що дорого коштує і зменшує конкурентоздатність товарів з України на ринках ЄС.

"Коли Україна гармонізує своє законодавство та стандарти з європейськими та укладе з ЄС відповідну угоду, усі документи і сертифікати можна буде отримати в Україні: дешевше та простіше. І одразу, без будь-яких додаткових перевірок та перешкод, продавати в Євросоюзі", - пише Акуленко.

Нагадаємо, що європейські та міжнародні технічні стандарти (нормативні документи) будуть використовувати на території України замість існуючих національних техстандартів починаючи з 1 січня 2016 року

Як відомо, Україна, Росія та ЄС досягли домовленості про те, що виконання економічної частини Угоди про асоціацію буде відкладене до 2016 року. Адаптація техстандартів є частиною "відкладених" положень угоди. Однак, Міністерство економічного розвитку та торгівлі ініціює підготовку до виконання економічної частини вже зараз.

Зараз ви читаєте новину «Рада прийняла черговий закон, який спростить торгівлю з Євросоюзом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі