четвер, 29 січня 2015 14:23

Путін намагається створити економічно життєздатну державу-маріонетку в Україні - Financial Times

Путін намагається створити економічно життєздатну державу-маріонетку в Україні - Financial Times
Фото: thekievtimes.ua

Ситуація на Сході України показує, що президент Росії Володимир Путін намагається створити в Україні окрему, економічно життєздатну "держава", підконтрольну Кремлю.

"В Україні зараз більше російських високотехнологічних систем ППО великого радіусу дії, ніж було на момент аварії малайзійського боїнга", - пишуть кореспонденти Financial Times Сем Джонс і Роман Олеарчик.

"Представники західної розвідки все більше стурбовані тим, як розвивається ситуація, і висловлюють думку, що тактичний підхід Володимира Путіна задуманий таким чином, щоб контролювати можливість ескалації та деескалації конфлікту - тепер, здається, поступається місцем більш чітко заданим цілям. У Києві давно так думали", - повідомляють автори.

"Метою безжального обстрілу на північному фланзі бунтівного Луганська було захоплення міст Станиця Луганська і Щастя, де знаходиться електростанція, яка забезпечує регіон електрикою", - йдеться в статті.

"Наступ, вчинений з метою відбити Донецький аеропорт у українських солдатів, позбавив Київ важливого опорного пункту і проклав для сепаратистів дорогу до розширення на північ. У розташованому поруч місті Авдіївка, передмісті Донецька, знаходиться найбільший в країні коксохімічний завод", - продовжують кореспонденти.

"І, нарешті, азовський порт Маріуполь, ще один ключовий торговий центр і, найголовніше, - місце, де знаходяться два з трьох найбільших металургійних комбінатів України", - продовжують автори.

"З огляду на такі цілі, багато західних розвіданалітиків приходять до висновку, що Путін більше не намагається викроїти собі напівавтономну область в Україні або отримати геополітичні козирі, але вирішивши, що Київ назавжди вийшов з-під впливу Москви - він намагається створити нову, економічно життєздатну державу-маріонетку, повністю відірвану від Києва", - пише Financial Times.

"Путін отримав Крим в помсту за усунення Януковича, але це коштувало двох мільйонів проросійських голосів, тому нова стратегія Путіна полягає в тому, щоб здобути вплив в анклавах в Східній Україні, щоб шантажувати Київ і заволодіти певним федеральним конституційним правом вето. Цей план теж не спрацював", - каже Джонатан Ейал, міжнародний директор і експерт по Росії з Королівського інституту об'єднаних служб в Лондоні.

"Так що тепер він хоче устаканити ситуацію: створити державу-пародію, підконтрольну Росії. Такими зараз є Абхазія і Придністров'я. Як і ці дві країни, така держава може проіснувати протягом 20 років", - говорить Ейал.

"Будь-план мирного врегулювання заздалегідь приречений на провал", - підводить підсумок Ейал.

Зараз ви читаєте новину «Путін намагається створити економічно життєздатну державу-маріонетку в Україні - Financial Times». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі