вівторок, 19 січня 2021 16:00

Проти частини газзбутів відкрили справу за зловживання монополією

Проти частини газзбутів відкрили справу за зловживання монополією
Купувати газ на 40% дешевше можна було вже минулого року. Фото: unsplash

За зловживання монопольним положенням при формуванні ціни на газ відкрили справу проти 6 газзбутів.

Це зробили у Північному міжобласному територіальному відділенні Антимонопольного комітету України, повідомив його голова Олексій Хмельницький у Facebook.

З його слів, порушили справу щодо порушень конкурентного законодавства в діях компаній: "Київоблгаз Збут", "Житомиргаз Збут", "Чернігівгаз Збут", "Черкасигаз Збут", "Уманьгаз Збут" та "КиївГазЕнерджи".

Він пояснює, що купувати газ на 40% дешевше можна було вже торік, коли ринок газу відкрився для населення.

"Ринкова ціна - результат конкуренції. А коли постачальник використовує монопольне положення і продає на 2-2,5 гривні за кубометр дорожче, ніж конкуренти, і дорожче, ніж середньозважена ціна - це вже не ринок. Це ознака зловживання власним монопольним положенням", - каже Олексій Хмельницький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд установив ціну на газ для населення

З його слів, йдеться не тільки про невиправдано високі ціни, а і про дії засновників газзбутів.

"Є скарги на операторів газорозподільних мереж, які намагаються зупиняти перехід споживачів до інших постачальників. Наприклад, через нарахування неіснуючої заборгованості під час остаточних розрахунків", - зазначає голова відділення.

Профільна Нацкомісія схвалила зниження тарифів на розподіл для 14 облгазів. Ціна доставки зменшиться на 5-30% і становитиме 1,66-1,79 грн без ПДВ.

Зараз ви читаєте новину «Проти частини газзбутів відкрили справу за зловживання монополією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі