пʼятниця, 10 лютого 2012 11:37

Прив'язка гривні до курсу долара дорого обійдеться Україні - МВФ

Прив'язка гривні до курсу долара дорого обійдеться Україні - МВФ

Національний банк України (НБУ) має відійти від існуючої de facto прив'язки обмінного курсу гривні до долара і забезпечити гнучкість обмінного курсу.

Про це йдеться в листі постійного представника Міжнародного валютного фонду (МВФ) в Україні Макса Альєра першому віце-прем'єр-міністру Андрію Клюєву за підсумками візиту української делегації до штаб-квартири Фонду у Вашингтоні, копію якого має в своєму розпорядженні УНІАН.

"Ми вже тривалий час аргументуємо, що Україна як експортер сировинних ресурсів і відносно відкрита до потоків капіталу економіка, потребує більш гнучкої системи обмінного курсу. В існуючих умовах посилення невизначеності та навантаження на зовнішнє фондування монетарна і валютно-курсова політика мають бути більш гнучкими, для того щоб швидко реагувати на шоки і одночасно забезпечити захист валютних резервів", - зазначено в листі.

У МВФ вважають, що існуюча прив'язка гривні до курсу долара "може дуже дорого обійтися Україні" як в частині забезпечення високих темпів економічного зростання, так і втрат резервів НБУ.

При цьому в МВФ визнають необхідність уникати надмірної волатильності, що може погіршити якість банківських і корпоративних балансів, а також зберегти довіру до гривні.

Нагадаємо, 24-25 січня українська делегація перебувала у Вашингтоні на переговорах із МВФ. Очолив делегацію Клюєв. Також у складі делегації був новопризначений міністр фінансів Валерій Хорошковський.

Віце-прем'єр міністр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко 26 січня повідомив, що МВФ не ухвалив рішення про надання Україні чергового траншу кредиту.

Зараз ви читаєте новину «Прив'язка гривні до курсу долара дорого обійдеться Україні - МВФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі