вівторок, 03 грудня 2019 17:17

Приватизацію ДП "Укрспирт" продавлюють виробники горілки - експерт

Приватизацію ДП "Укрспирт" продавлюють виробники горілки - експерт
В демонополізації виробництва спирту зацікавлені виробники горілки. В демонополизации производства спирта заинтересованы производители водки. Фото: Укрінформ

У скасуванні державної монополії на виробництво спирту зацікавлені виключно виробники горілки.

Про це заявив кандидат економічних наук, незалежний експерт Олександр Хмелевський в інтерв'ю газеті "Сегодня".

"Зараз виробництво спирту - це державна монополія. В демонополізації виробництва спирту зацікавлені виробники горілки. Тепер вони самостійно зможуть виробляти спирт, а не купувати його в "Укрспирту". Це знизить собівартість і принесе їм додаткові доходи", - пояснив експерт.

У той же час, держава від демонополізації галузі та продажу "Укрспирту" понесе тільки втрати, вважає Хмелевський. Державі не вдасться виручити заявлені 5 млрд грн від приватизації ДП, оскільки реальна вартість старих спиртозаводів дорівнює ціні металобрухту, впевнений експерт.

Зростання до держбюджету після демонополізації галузі теж чекати не варто, каже Хмелевський. Вартість ліцензії на право виробництва спирту навряд чи буде високою, а від податків на прибуток приватні підприємства активно ухиляються, підкреслив він.

"Державі було б під силу навести в області порядок і провести модернізацію. Спиртова галузь - це курка, яка може нести золоті яйця. Однак, замість того, щоб захищати інтереси держави, влада працює на збагачення виробників горілки", - сказав експерт.

Думку Хмелевського розділяє економічний експерт Борис Кушнірук. Він упевнений, що запропонована владою модель приватизації ДП "зажене" галузь в ще більшу тінь.

"Об'єктивно, харчового спирту на ринку з'явиться набагато більше, ніж його потрібно взагалі. І значна його частина просто потрапить в тінь через те, що виробляти спирт дадуть всім, кому завгодно. А якщо ви втратите контроль за тим, скільки спирту виробляється, то ви точно отримаєте велику проблему і з податками, і з криміналізацією цієї сфери", - прокоментував він.

Відзначимо, що сьогодні "Слуги народу" збираються проголосувати за законопроект про демонополізацію і приватизацію ДП "Укрспирт", не дивлячись ні на що.

Документ простягають навіть без висновку фінансового комітету і будь-яких економічних прорахунків.

Більш того, як сьогодні повідомив нещодавно призначений в. о. керівника "Укрспирту" Сергій Блеськун, аудит підприємства перед приватизацією проводили експерти таких горілчаних гігантів, як "Хортиця", "Nemiroff" та "Хлібний дар".

Зацікавленість останніх у знищенні державної монополії на спирт, таким чином, вже ніхто навіть не приховує.

Зараз ви читаєте новину «Приватизацію ДП "Укрспирт" продавлюють виробники горілки - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі