пʼятниця, 24 серпня 2018 21:10

Приватизація, грошова реформа, банкопад: як змінилася українська економіка за роки незалежності

Приватизація, грошова реформа, банкопад: як змінилася українська економіка за роки незалежності
В Україні провели одну з найкращих грошових реформ на пострадянському просторі. Фото: ТСН

За роки незалежності відбулась структурна трансформація економіки України, була проведена грошова реформа, зруйнована система колгоспів, розповів Gazeta.ua фінансовий експерт Олексій Кущ.

"Планова радянська економіка була реформована у ринкову. Щоправда маємо квазі-ринкову систему з великою кількістю недоліків. Однак без неї вплив економічної кризи 2008, 2014-2015 років був би значно більшим, ніж отримали", - говорить Олексій Кущ.

Приватизація пройшла в інтересах вузького політичного класу.

"Вона була направлена на вирощування крупного капіталу. Крім того, держава не отримала адекватної компенсації за приватизовану власність. З іншого боку, відбувся первинний перерозподіл капіталу. Виникли крупні фінансово-промислові групи", - каже експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Україна не стала енергетично незалежною

В Україні провели одну з найкращих грошових реформ на пострадянському просторі.

"Щоправда через помилки монетарної політики ми втратили частину потенціалу гривні. Сьогодні вона знецінюється. Втрачає довіру як зі сторони населення, так і бізнесу. За роки незалежності в Україні з'явилася нова дворівнева банківська система. Звісно, ми пережили "банкопад", втратили депозити населення. Але ринкова система все таки допомагає проводити структурні зміни економіки. Хоч і повільно", - підсумував Олексій Кущ.

У 1996 році курс валют становив $1,75 грн за дол. Тоді гривня тільки стала офіційною валютою України. На початку 2000-х курс коливався у межах 4-5 грн за дол. 2008-го долар подорожчав до 8 грн. Курс почав стрімко зростати після 2014-го. До кінця року коштував понад 15 грн. У лютому 2015-го долар подорожчав до 33 грн на міжбанку. Станом на сьогодні коштує 27,88 грн. Прогнозують стрімке подорожчання до 30 грн за дол.

Зараз ви читаєте новину «Приватизація, грошова реформа, банкопад: як змінилася українська економіка за роки незалежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі