Ексклюзиви
пʼятниця, 20 вересня 2019 15:05

Президент МАУ закликав владу "бути реалістами" в питаннях транзитних авіапольотів через Україну

Президент МАУ закликав владу "бути реалістами" в питаннях транзитних авіапольотів через Україну
В Україні авіація розвивається не завдяки, а всупереч, вважає топ-менеджер компанії МАУ Євген Дихне. Фото: REUTERS

Сусідні країни вкладають десятки мільйонів доларів в інфраструктуру своїх транзитних авіаційних хабів в розрахунку перевозити через свої мегатермінали 200 млн. пасажирів на рік. Бо знають, що це важливо для економіки країни. Про це заявив нещодавно призначений президент МАУ Євген Дихне.

В Україні ж авіація розвивається не завдяки, а всупереч. В результаті зараз національні авіаперевізники і аеропорт "Бориспіль" втрачають міжнародний ринок транзитних перевезень.

"Простіше кажучи, національний перевізник опинився в значно гірших умовах, ніж його найближчі конкуренти з Туреччини, Польщі, Латвії, і навіть Білорусі", – стверджує керівник МАУ.

Серед причин погіршення кон'юнктури на авіаційних напрямках через Україну він називає непродуману політику держави. З одного боку, існує надмірна регуляція і податковий тиск (виведення великих дивідендів з аеропорту, високі акцизи на паливо, тарифів на аеронавігацію тощо).

З іншого, – національні авіакомпанії через заборони змушені облітати територію Росії. "Необхідність обльоту території непідконтрольних східних регіонів України, Криму, а також території Російської Федерації передбачає збільшення маршруту польоту, а, отже, і витрат непомірно дорого авіапалива", – пояснив він економічні взаємозв'язки.

Це робить МАУ неконкурентними як по часу в дорозі, так і по вартості перельоту. "Якщо говорити мовою цифр, то за останні п'ять років МАУ переплатила $216 млн", – уточнив Дихне.

Крім того, це порушує хабову бізнес-модель, адже підвезення пасажирів зі східного напрямку для пересадки у "Борисполі" стає не вигідним.

Президент МАУ звернув увагу влади, що Україні для виходу з фінансової турбулентності потрібні ключові реформи в авіагалузі: "В даній ситуації потрібно бути реалістами. Мені, як новому президенту авіакомпанії, доступні виключно фінансові інструменти - оптимізація та скорочення. А політичні та законодавчі інструменти підвладні політикам і депутатам".

Зараз ви читаєте новину «Президент МАУ закликав владу "бути реалістами" в питаннях транзитних авіапольотів через Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути