пʼятниця, 12 січня 2018 14:16

Позбутися російського антрациту допоможе переведення ТЕС на українське вугілля - шахтарська профспілка

Позбутися російського антрациту допоможе переведення ТЕС на українське вугілля - шахтарська профспілка
Заступник голови Незалежної профспілки гірників України Наталія Левицька вважає, що наші ТЕС повинні працювати на українському вугіллі. Фото: Конфедерація вільних профспілок України

На думку заступника голови Незалежної профспілки гірників України Наталії Левицької теплова енергетика повинна переорієнтуватися зі споживання імпортних енергоресурсів, на використання українського вугілля газової групи (марка "Г").

"В минулому році і державні, і приватні компанії вже почали переведення блоків на ТЕЦ і ТЕС на використання вугілля марки "Г". Не потрібно зменшувати темпи переведення з антрациту на газове вугілля. Якщо ми хочемо позбутися імпорту антрациту, потрібно робити все можливе, щоб всі підприємства використовували вугілля марки "Г", - заявила вона.

Наталя Левицька переконана, що встановлення пріоритету для вугілля марки "Г" дозволить розширити попит енергетики на українське вугілля, значно збільшити його видобуток і вирішити соціальні проблеми шахтарських колективів.

"Шахтарі повинні не просити, а повинні, добуваючи вугілля, отримувати заробітну плату. Але для того, щоб українські шахти могли більше видобувати вугілля, потрібно збільшувати попит. Тому, має бути більше підприємств, які використовують наше вітчизняне вугілля. Наші ТЕС повинні працювати на українському вугіллі. Це дасть можливість збільшити видобуток і зберегти робочі місця", - підкреслила заступник голови НПГУ.

За даними Державної фіскальної служби Україна за 10 місяців 2017 року збільшила імпорт кам'яного вугілля і антрациту в грошовому вираженні в 1,8 разів у порівнянні з аналогічним періодом минулого року - до $2,151 млрд. Основним постачальником за цей період була Росія (55,7%), поставки з якої склали $1,2 млрд.

На думку експерта Національного інституту стратегічних досліджень Олексія Полторакова, Україна поступово занурюється в залежність від російського антрациту. У свою чергу, споживання антрациту є опосередкованим фінансуванням економіки країни-агресора засобами українських споживачів електроенергії.

Для стимулювання переведення електростанцій з антрациту на українське газове вугілля, Рада Оптового ринку електроенергії затвердила проект змін до Правил оптового ринку (Протокол №26 від 20.09.2017), згідно з яким встановлюється пріоритет блоків теплової генерації, які працюють на вугіллі марки "Г" перед блоками, які використовують антрацит.

13 грудня Антимонопольний комітет України поінформував про початок вивчення змін до Правил Оптового ринку електроенергії. Згідно з чинною процедурою, позитивний висновок АМКУ є необхідною умовою для затвердження пріоритетності енергоблоків, які використовують українське вугілля.

Зараз ви читаєте новину «Позбутися російського антрациту допоможе переведення ТЕС на українське вугілля - шахтарська профспілка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі