середа, 22 серпня 2018 11:47

Пояснили, як зупинити знецінення гривні

Пояснили, як зупинити знецінення гривні
Якщо долар дорожчатиме далі, автоматично зростуть ціни на пальне, електроенергію, продукти. Фото: ТСН

В Україні поступово знецінюється гривня. За минулий тиждень долар подорожчав до понад 27 грн. На початок липня у середньому коштував 26,23 грн за дол.

"Курс долара сьогодні - це помилки Національного банку. Можна було зробити все по-розумному. Тоді курс валют був би на рівні 26 гривень за долар", - розповів Gazeta.ua президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Зараз дійсно немає фундаментальних факторів для знецінення гривні. Йдеться про дефіцит платіжного балансу чи відсутність приросту ВВП.

"Щоправда, долар активно скуповують банки і Міністерство фінансів України. З 1 липня 2018-го Нацбанк дозволив купувати фінустановам уп'ятеро більше валюти", - говорить експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Банки полегшили життя своїм клієнтам

Щоб гривня не знецінювалася, потрібно зменшити можливість банків купувати валюту для себе. Натомість збільшити її продаж експортерами. Також обмежити купівлю валюти для виплати дивідендів нерезидентам.

"Якщо долар дорожчатиме далі, автоматично зростуть ціни на пальне, електроенергію, продукти. Зарплати почнуть знецінюватися", - наголошує Олександр Охріменко.

У липні через банки українці купили максимальну кількість готівкової валюти з початку 2015-го - $917,8 млн.

Зараз ви читаєте новину «Пояснили, як зупинити знецінення гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі