субота, 25 січня 2020 21:10

Пояснили, що робити з довгобудами

Пояснили, що робити з довгобудами
Щоб об'єкт був потенційно цікавий забудовнику, кількість проданих у ньому квартир не повинна перевищувати 30-50%. Фото: news.dks.ua

Наприкінці 2019-го від збору пайових внесків звільнили забудовників, які братимуться за заморожені об'єкти.

Експерти пояснюють, що це хороший, але не основний стимул, щоб залучити забудовника. Часто питання виникають стосовно кількості постраждалих вкладників, витрат на зміну концепції будівництва, пише ubr.ua.

Щоб об'єкт був потенційно цікавий забудовнику, кількість проданих у ньому квартир не повинна перевищувати 30-50%.

Крім того, перед тим, як взятися за заморожене будівництво, забудовнику необхідно провести технічний аудит об'єкта, визначити реальний технічний стан і можливі ризики. Важливий і юридичний аудит.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ДАБІ хочуть ліквідувати: якими будуть наслідки для ринку нерухомого майна

Часто вік довгобудів становить 10-15 років. Забудовнику, який візьметься за такий об'єкт, доведеться модернізовувати його під сучасні запити.

Щоб стимулювати забудовників брати участь у добудові проблемного житла, державі треба вирішити земельні питання, провести технічний аудит об'єкта, скласти реєстр постраждалих вкладників.

Київміськбуд добудує 25 житлових комплексів Укрбуду. Планує використати для цього нерозподілений прибуток за останні 10 років і залучити кредити у державних банках. На добудову знадобиться близько 1,5 млрд грн. До кінця січня 2020-го в експлуатацію планують ввести житлові комплекси: Пектораль, Сонячна рів'єра, Новомостицький, Харківський, Гармонія. Решта об'єктів поки що заморожені. Терміни здачі житла в експлуатацію змістяться на один-два роки.

Зараз ви читаєте новину «Пояснили, що робити з довгобудами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі