Ексклюзиви
понеділок, 01 березня 2021 18:05

Поступове підвищення акцизу на ТВЕНи дасть держбюджету додатково 2,6 млрд грн - ФРУ

Поступове підвищення акцизу на ТВЕНи дасть держбюджету додатково 2,6 млрд грн - ФРУ
Запропонований темп підвищення ставки акцизного податку буде стримувати зростання нелегального ринку тютюновмісних виробів

Федерація роботодавців підтримала рішення комітету Верховної ради з питань фінансів, податкової та митної політики щодо поступового підвищення ставки акцизного податку на тютюновмісні вироби для електричного нагрівання (ТВЕН).

Про це йдеться на сайті ФРУ.

"Запропонований темп підвищення ставки акцизного податку буде стримувати зростання нелегального ринку тютюновмісних виробів, на відміну від руйнівного підвищення на 320%, що призведе до трикратного зменшення обсягу легального ринку ТВЕН", - відзначають в ФРУ.

За розрахунками експертів, реалізація прийнятої комітетом пропозиції збільшить доходи державного бюджету акцизного податку на ТВЕН в 2021 році на 2,6 млрд грн.

Директор департаменту конкурентоспроможності бізнесу Федерації роботодавців України Олександр Яворський зазначив, що цифри опонентів щодо міфічних втрат державного бюджету через цей крок відверто плавають.

"Ми вже бачили цифри і про 1,8 млрд грн бюджетних втрат, і про 2,3 млрд грн, тепер уже - 3 млрд. При таких темпах завтра дійде до 10 млрд грн. Ця "цифрова вакханалія" показує лише одне - реальних розрахунків у тих, хто "розганяє" цю паніку і зраду немає взагалі", - упевнений Яворський.

У той же час експерт відзначає, що в разі "шокового" сценарію, якщо акциз буде підвищений відразу в 4,2 рази - обсяги легального і нелегального ринків ТВЕНів майже зрівняються, і про реальні акцизні надходження можна буде забути.

Нагадаємо, минулого тижня члени профільного парламентського Комітету в рамках розгляду законопроекту 4278 підтримали підвищення ставки акцизного податку на ТВЕН в 2021 році на 200% від діючої в 2020 році і подальше щорічне підвищення 30% в 2022-2025 роках. Це дозволить зрівняти ставки акцизного податку на ТВЕН в 2025 році зі ставкою акцизного податку на звичайні сигарети поступово.

Як писало РБК-Україна, в Американській торговельній палаті раніше також закликали до поступового підвищення акцизів на ТВЕНи, попередивши: втрати держбюджету будуть в разі шокового (відразу в 4,2 рази), а не поступового підвищення акцизу, будуть більше.

У Раді підприємців при Кабінеті міністрів України теж підтримують більш поступовий варіант підвищення акцизу.

"Щоб запобігти зростанню рівня нелегального ринку ТВЕН, уникненню втрат державного бюджету та погіршенню економічної ситуації закликаємо народних депутатів до скасування "податкового терору" шляхом прийняття відповідного законопроекту, яким пропонується поступове підвищення ставки акцизу на ТВЕН замість різкого підвищення відразу в 4,2 рази", - заявили в Раді підприємців Кабміні.

Зараз ви читаєте новину «Поступове підвищення акцизу на ТВЕНи дасть держбюджету додатково 2,6 млрд грн - ФРУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути