середа, 16 березня 2011 14:14

Порошенко розкритикував "злочинні" методи розрахунку інфляції

Порошенко розкритикував "злочинні" методи розрахунку інфляції

Технологію розрахунку інфляції в Україні необхідно змінити з урахуванням реальної структури споживання середньої української сім'ї.

Таку думку висловив голова Ради Національного банку України Петро Порошенко.

"Структура споживчого кошика перестала відповідати структурі споживання середньої української сім'ї. Сьогодні є певний розрив... Збереження старих технічних розрахунків інфляції остаточно підірве довіру до економічної інформації", - сказав він.

На думку глави Ради НБУ, зростання цін в Україні перш за все б'є по малозабезпечених, які витрачають більше 50-60% місячного доходу на продукти харчування.

"Це неминуче призведе до соціального конфлікту, який матиме наслідки для всіх. Він вже не буде у формі 2004 року, коли люди на Майдані матом не лаялися, а водії пропускали пішоходів", - підкреслив Порошенко.

Голова Ради НБУ вважає, що механізм розрахунку інфляції потрібно зробити публічним, а також забезпечити його більш високу оперативність.

"У XXI столітті непрофесійно і, якщо хочете, злочинно розраховувати показник інфляції раз на місяць. Влада для застосування ефективних рішень повинна знати цінову ситуацію в режимі реального часу. Якщо в Сєвєродонецьку або Червонограді ціни на хліб або молоко зросли, то уряд про це має дізнатися через 20 хвилин, а не через місяць", - сказав він.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко розкритикував "злочинні" методи розрахунку інфляції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі