четвер, 05 грудня 2019 18:12

Порівняли економіку України минулих років та зараз. Кращої макроекономічної картини ще не було

Порівняли економіку України минулих років та зараз. Кращої макроекономічної картини ще не було
Заступник голови Нацбанку Дмитро Сологуб: "В України зараз баланс фундаментальний, а не короткостроковий". Фото: Економічна правда

В Україні ніколи ще не було такої нормальної макроекономічної ситуації, як зараз. Більші темпи економічного зростання були, інфляція була нижчою, але кращої загальної комплексної макроекономічної картинки не було, каже заступник голови Нацбанку Дмитро Сологуб.

"У 2005-2007 роках зростання економіки було вище, але й інфляція висока. У 2012-2013-их знову ж таки дефіцит поточного рахунку майже 9% ВВП. У 2011 році резерви були $40 мільярдів, але країну економічно порвало швидко. Зараз таких макроекономічних дисбалансів немає. Наприклад, за 10 місяців дефіцит поточного рахунку платіжного балансу становив $3,4 мільярди. Торік - $4,1 мільярди. Через те, що економіка зростає, у відсотках до ВВП результат ще кращий: дефіцит становитиме 2,8% ВВП, тоді як минулого року було 3,9% ВВП", - пояснює Сологуб, пише "Інтерфакс".

Темпи зростання експорту цьогоріч - 8,1%, імпорту, без "євроблях", - 6,8%. Тобто експорт зростає краще, ніж імпорт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пояснили, чий рівень життя зріс

"В окремих галузях скаржаться на засилля європейського імпорту через зону вільної торгівлі з ЄС. Однак й експорт зростає, бо є зона вільної торгівлі. Ми експортуємо не тільки до Європи, а й до інших країн", - каже він.

Дмитро Сологуб підсумував, що в України зараз баланс фундаментальний, а не короткостроковий. Ситуація краще, ніж була перед кризою 2008 року.

Аналітики JP Morgan погіршили прогноз зростання економіки України в 2019 році з 4,3% в жовтневому огляді до 4% ВВП. У 2020 році аналітики і надалі очікують 3,8-відсотковий ВВП.

Зараз ви читаєте новину «Порівняли економіку України минулих років та зараз. Кращої макроекономічної картини ще не було». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі