середа, 10 червня 2020 11:15

Попит на газ впаде найбільше в історії - експерти

Попит на газ впаде найбільше в історії - експерти
Фахівці прогнозують зниження попиту на газ у світі. Фото: Pixabay

2020 року Міжнародне енергетичне агентство прогнозує найбільше в історії падіння світового попиту на газ.

Він впаде на 150 млрд куб. м, або на 4%, повідомили в доповіді агентства щодо ринку газу.

"2020 року світовий ринок природного газу може пережити найбільший шок попиту у своїй історії... Очікується рекордне падіння попиту на природний газ, пандемія Covid-19 вражає і без того ослаблений ринок", - написали в доповіді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці зможуть обрати тариф на газ у державних банках

Як повідомляють експерти, останнє різке зниження попиту на газ у світі фіксували 2009 року - тоді він упав на 2%. 2019 року світове споживання газу зросло на 1,8%, або на 70 млрд куб. м.

Скорочення споживання природного газу очікується в кожному секторі і в кожному регіоні, але велика частина зниження припаде на розвинені ринки і на сектор виробництва електроенергії.

У МЕА очікують, що втрачений 2020 року попит здебільшого відновиться 2021 року. Особливо активне зростання попиту очікується в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, зокрема завдяки тому, що країни АТР виграють від привабливих цін на газ.

Розвинені ринки Європи й Північної Америки також зможуть повернути велику частину своїх втрат у попиті, оскільки в промисловості і електроенергетиці повернеться потреба в газі. Позитивний ефект також матиме тривалий перехід ряду країн з вугільної генерації на газову.

Країни ОПЕК, Росія та інші великі нафтовидобувні країни домовилися продовжити рекордне скорочення видобутку нафти до кінця липня. За два місяці дії цієї угоди нафтові ціни зросли вдвічі, а з ринку прибрали майже 10% світових постачань.

Зараз ви читаєте новину «Попит на газ впаде найбільше в історії - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі