пʼятниця, 08 травня 2020 10:51

Половина українців перейшли на розрахунки картками

Половина українців перейшли на розрахунки картками
Українці дедалі частіше розраховуються картками у магазинах, роблять перекази з картки на картку pixabay.com

З 2015 по 2019 рік частка готівки відносно валового внутрішнього продукту (ВВП) знизилася з 17,8% до 9,7% станом на початок 2020-го.

Про це йдеться у річному звіті Національного банку України.

Такі зміни Нацбанк пояснює поширенням безготівкових операцій та зростанням частки безготівкових розрахунків в Україні.

"Українці дедалі частіше розраховуються картками у магазинах, роблять перекази з картки на картку. Безготівкові операції становлять половину - 50,3% - усіх операцій із платіжними картками", - повідомляють у Нацбанку.

За підсумками 2020 року там очікують, що частка готівки у ВВП України знизиться ще більше - до менше за 9,5%. Рівень безготівкових розрахунків, відповідно до прогнозів Нацбанку, зросте з 50,3% на початку 2020 року до 55% на початку 2021-го. Цьому сприятиме розвиток інфраструктури, необхідної для безготівкових розрахунків. Зокрема, кількість платіжних терміналів на 1 млн осіб має зрости з 8,3 до 11.

"Українська економіка та фінансовий сектор завершили 2019 рік здоровими та міцними. І це особливо важливо сьогодні, коли Україна, як і решта світу, опинилася на межі кризи через пандемію коронавірусної інфекції. Ми увійшли у цей період зі зростанням економіки та найнижчою за 6 років інфляцією. У хорошому стані у кризовий рік увійшов і банківський сектор. Поточний рік банківський сектор зустрів докапіталізованим, прибутковим і без жодного банкрутства на ринку. Банки вже активно кредитують населення та поступово відновлюють кредитування підприємств", - наголосив голова Національного банку Яків Смолій.

7 травня 1995 року Національний банк в обіг випустив ювілейну монету номіналом 200 000 крб. Дату обрали не випадково. Монету присвятили 50-річчю Перемоги у Другій світовій війні.

Зараз ви читаєте новину «Половина українців перейшли на розрахунки картками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі