середа, 01 січня 2014 11:51

Покращення-2014: що наобіцяла влада і що буде насправді (Інфографіка)

Покращення-2014: що наобіцяла влада і що буде насправді (Інфографіка)
Споживча інфляція очікується в діапазоні 1,5-2%. Фото: omunist.com.ua

Початку нового року знаменується надіями на поліпшення економічної ситуації в країні. Влада заклала в проект державного бюджету - 2014 обнадійливі показники. Однак що чекає на Україну насправді, спробував розібратися аналітик "Альпарі" Владислав Антонов.

"Кабмін прогнозує зростання ВВП України в 2014 році на рівні 3%, а номінальний ВВП у розмірі 1,653 трильйона гривень. Ми очікуємо річне зростання української економіки на 2,5%. Це завищений показник, оскільки невідомо, як Україна скористається допомогою Росії (15 млрд доларів) для вирішення своїх проблем. Влітку показник ВВП зазвичай показує низький зріст, тому в першій половині року економічне зростання становитиме від 0,5 до 0,7%", - зазначив Антонов.

Він нагадав, що в 2014 році Україна повинна погасити борг в сумі $5,57 млрд (МВФ - $3,67 млрд, за єврооблігаціями - $1 млрд і ОВДП - $0,9 млрд).

"Боргове навантаження зменшиться по відношенню до 2013 року, але все одно буде чинити негативний вплив на макроекономічні показники і курс гривні", - вважає експерт.

За його словами, домовленість Росії і України про розвиток авіабудування, суднобудування, космічної галузі та інфраструктурних проектів допоможе створити 40-50 тис. робочих місць, що сприятливо позначиться на ВВП і ринку праці за рахунок зниження рівня безробіття.

"Сумарний щорічний оборот від партнерства оцінюється в 5 мільярдів гривень", - нагадав Антонов.

З Китаєм підписано договір про стратегічне співробітництво на 2014-2018 роки. У новому році від співпраці очікується потрійне збільшення товарообігу між країнами - з $10 до $30 млрд, підкреслив фахівець.

Як розповів аналітик, зниження ціни на газ до $268,5 за тис. куб. м дасть поштовх розвитку промисловості та металургії, а також допоможе зберегти поточні тарифи і поліпшити платіжний баланс країни.

"Зростання промислового виробництва підштовхне виробничу інфляцію до 3,5% (прогноз Кабміну - 4,3%). Споживча інфляція очікується в діапазоні 1,5-2% (прогноз кабміну 3,3%)", - спрогнозував Антонов макроекономічні показники України на 2014 рік.

Говорячи про курс національної валюти, він зазначив:

"2014 рік - передвиборний. НБУ докладе максимум зусиль для стабілізації курсу національної валюти та інфляції. На кінець року курс долара нами прогнозується в діапазоні 8,35-8,50 гривні".

Зараз ви читаєте новину «Покращення-2014: що наобіцяла влада і що буде насправді (Інфографіка)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі