середа, 24 лютого 2021 17:40

Податок на Google, Netflix, Facebook: які будуть наслідки

Податок на Google, Netflix, Facebook: які будуть наслідки
Техногігантів оподатковують в Австралії, Білорусі, Казахстані, Росії. Фото: pixabay.com

Верховна Рада хоче зобов'язати інтернет-гігантів Google, Netflix, Facebook, які працюють в Україні, сплачувати податок на додану вартість.

"Ідея не нова. Така практика існує в Австралії, Білорусі, Казахстані, Росії. Щоправда, ставки податку різняться від 2 до 27 відсотків. В українській редакції закону йдеться про 20% податку на додану вартість, що є досить суттєво", - розповів Gazeta.ua голова правління Української асоціації фінтех та інноваційних компаній Ростислав Дюк.

На його думку, нововведення дозволить збільшити надходження до держбюджету. Іноземні компанії, як правило, сумлінні платники податків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нерухомість, депозити чи державні облігації: куди краще вкласти гроші 2021 року

"Проте, враховуючи, що ставка податку значна, а також необхідність його адміністрування на сторони іноземних компаній, які під нього підпадуть, вартість кінцевого продукту для споживача подорожчає. Поки що важко прогнозувати, це буде подорожчання на 20 відсотків, чи компанії таки візьмуть на себе частину витрат", - зазначив Ростислав Дюк.

Спеціаліст звернув увагу на те, що законопроєкт пройшов лише 1-ше читання. І як показує українська практика, ініціатива може набрати іншої форми до 2-го читання.

Мінекономіки України опублікувало список моделей автомобілів, власникам яких потрібно сплатити податок у розмірі 25 тис. грн. Заплатити доведеться за автомобілі, вартість яких становить не менш ніж 375 мінімалок, або 2,2 млн грн, а вік не перевищує 5 років

Зараз ви читаєте новину «Податок на Google, Netflix, Facebook: які будуть наслідки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі