вівторок, 07 липня 2020 10:40

Почали продавати зелень, навіть коли не мали етикетки – переселенки розповіли про незвичний бізнес
6

Мікрозелень сестри розкладають у мікси, які збалансовані по вітамінах та мінералах. Дитячі мікси більш солодкі і хрусткі
Фото: Валентина Денисенко
Мікрозелень сестри розкладають у мікси, які збалансовані по вітамінах та мінералах. Дитячі мікси більш солодкі і хрусткі
Мікрозелень сестри розкладають у мікси, які збалансовані по вітамінах та мінералах. Дитячі мікси більш солодкі і хрусткі
Мікрозелень сестри розкладають у мікси, які збалансовані по вітамінах та мінералах. Дитячі мікси більш солодкі і хрусткі
Мікрозелень сестри розкладають у мікси, які збалансовані по вітамінах та мінералах. Дитячі мікси більш солодкі і хрусткі

Сестри-переселенки із Донеччини Валентина Денисенко і Тетяна Чернікова 2 роки тому почали бізнес на мікрозелені. У справу вклали близько 30 тис. грн, які виграли у грантовому проєкті "Новий відлік".

"Започаткувати власну справу надумали після переїзду. Тоді з сестрою опинилися в двокімнатній квартирі, яку ділили зі своїми родинами. Вирішили, що зелень - справа перспективна, активно розвивається. Написали та захистили бізнес-план з вирощування салату на гідропоніці. Але ми порахували великі об'єми, великі площі, дороге обладнання. Де і як знайти інвестора? І поклали ми цей проєкт на полицю", – пригадує Валентина.

Тоді ж почали вирощувати насіння на підвіконні. Але в них не дуже виходило.

"Ми однозначно розуміли, що бракує знань. Тоді знайшли тепличне господарство у Хмельницькому і пішли до них вчитись. Потім попросилися на навчання до Миколаєва. Мало того що дізнались дуже багато інформації, так ще й з нами поділились контактами постачальників насіння і це дуже допомогло", - розповідають жінки.

Сестри орендували будинок у селі Мовчани під Харковом і встановили там теплицю. На те, щоб все обладнати, пішов рік. Багато в чому допомагав чоловік Валентини - Олексій. Власноруч зробив вентилятори, які підтримують температуру, встановив спеціальні лампи, опалення. Зараз продукцію сестри возять у місцеві ресторани та супермаркети.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бізнес на медовому вині окупиться за 3 роки

"Спершу в нас була невеличка теплиця, яку віддала інша переселенка. Згодом стали учасниками ще однієї програми від обласного центру зайнятості, за якою отримали безвідсотковий кредит на більшу теплицю. Крім теплиці, маємо ще ділянку на відкритому ґрунті, де вирощуємо помідори, огірки та салатні трави. Почали продавати зелень, навіть коли не мали етикетки. Пішли в один із супермаркетів і запропонували свій товар. Пізніше власники торгових мереж почали нас шукати самі", - каже Валентина.

Мангольд, кукурудзу, соняшники, щавель "Кривава Мері" та багато іншого. З них роблять мікси для дітей, для тих, хто займається спортом, і для тих, хто бажає отримати вітамінний заряд.

Набір мікрозелені обійдеться від 50 до 100 грн в залежності від ваги. 50 г одного виду зелені – 30-35 грн.

Віктор Чіркін з селища Ставище на Київщині 6 років тому почав варити сири і пекти хліб за власною технологією.

Зараз ви читаєте новину «Почали продавати зелень, навіть коли не мали етикетки – переселенки розповіли про незвичний бізнес». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі