четвер, 10 червня 2021 15:23

"Північний потік-2" - що робити Україні в разі добудови

"Північний потік-2" - що робити Україні в разі добудови
Андріан Прокіп назвав шляхи України, аби уникнути газової кризи. Фото: УІМ

Американці мають право запроваджувати й скасовувати санкції хоч через день. Сказати точно, чи їх повернуть - неможливо. Україна має шукати можливості на випадок, що газогін "Північний потік-2" добудують і введуть в експлуатацію. Про це каже в коментарі Gazeta.ua економіст Андріан Прокіп. Реагує на заяву Держсекретаря Ентоні Блінкена, що "звільнення від санкцій компанії Nord Stream 2 AG та її директора Маттіаса Варніга може бути переглянуто".

"Розмови між США та Німеччиною про зменшення шкоди для України від добудови газопроводу означають, що йдеться про певні компенсаційні механізми. Це можуть бути гарантовані обсяги транзиту, підтримка проєктів у сфері водневої енергетики та інше. Німеччина завжди виступала за добудову "Північного потоку-2" та певних гарантій для України".

Є кілька напрямів, які Україна може втілювати в цих реаліях.

"По-перше, поки газогін не ввели в експлуатацію, намагатися загальмувати будівництво. Якщо добудують - мати домовленості про гарантований транзит. Їх треба вести не з Росією, а з Євросоюзом. Добре, що Польща має намір не продовжувати транзитну угоду по газогону Ямал - Європа до 2022 року. Це означає, що обсягу може перепасти українській газотранспортній системі. Про це треба теж вести перемовини", - розповідає економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден обговорюватиме запуск "Північного потоку-2" разом із Меркель

Наступним пунктом експерт називає нарощення газовидобутку.

"Урядова програма підвищення обсягів видобутку газу за п'ять років до 2020-го провалилася. Ми впали в обсягах видобутку державних компаній, хоча приватні демонстрували збільшення. Це й питання до Нафтогазу. Потрібен повний аудит, чому так відбулося.

Наступне - газові сховища. За останні півтора року був прогрес - підвищили інтерес європейських лідерів до них, але цю роботу потрібно продовжувати. Є шанси створити фізичний газовий хаб в Україні. Але тут важливі арбітражі, спрямовані на продаж російськими компаніями природного газу на східному кордоні України та оцінка можливого зловживання Росією монопольним становищем. Тобто, європейські компанії, наприклад, італійська, для яких вигідніший маршрут, купуватимуть газ на східному кордоні України. Відправлятимуть його до себе зручним маршрутом. Вони, а не Росія, обиратимуть цей шлях. Тому українська ГТС матиме вищі шанси на транспортування газу. А дорогою газ також може потрапляти до українських газосховищ на зберігання і європейські трейдери заощаджуватимуть на транспортних витратах. Якщо Росію таки змусять продавати газ на східному кордоні, то шанси створення цього газового хабу в Україні зростають", - пояснює.

Каже також про необхідність видобутку низьковуглецевих газів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Північний потік-2": уряд пригрозив Росії арбітражем

"Є біометан, який можна виробляти обсягом 7- 10 мільярдів кубометрів на 25-30 відсотків сукупного споживання газу в Україні. На нього є попит у Європі й ним теж можна завантажувати потужності й відправляти в Європу. Це посилить інтегрованість України на європейському енергетичному ринку".

Ці кроки не обійдуться без модернізації газотранспортної системи - скорочення її потужностей.

"ГТС, розрахована на 160 мільярдів кубометрів транзиту, непотрібна. А її обслуговування потребує витрат. Але модернізувати треба з переоглядом системи газопостачання в Україні загалом".

Зауважує, до 2050 року буде загалом світове скорочення попиту на природний газ. Але впродовж 10 років попит буде стабільним.

Віце-прем'єр РФ Олександр Новак заявив, що "Північний потік-2" добудують до кінця 2021 року. Російська влада впевнена, що після закінчення будівництва газопровід почнуть використовувати за призначенням.

Зараз ви читаєте новину «"Північний потік-2" - що робити Україні в разі добудови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі