понеділок, 15 квітня 2019 16:56

Північний потік-2: коли запрацює і скільки втратить Україна

Північний потік-2: коли запрацює і скільки втратить Україна
"Північний потік-2" планують запустити у 2020-му. Фото: narodna-pravda.ua

Євросоюз затвердив нову газову директиву, яка стосується будівництва "Північного потоку-2".

"Північний потік-2" планують запустити 2020-го. За попередніми даними, через це Україна може втратити близько $3 млрд на рік, пише Обозреватель.

Планувалося, що Газпром буде єдиним постачальником для газопроводу. Зараз у ЄС вирішили, що частину газу постачатимуть інші компанії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медведєв озвучив плани Росії щодо транзиту газу через Україну

"Прийняті зміни жодним чином не вплинуть на будівництво "Північого потоку-2". Ті обмеження, які прописані в директиві, можуть бути оскаржені в суді. Російський газопровід піде в обхід транзитних держав — України, Білорусі, Польщі та інших східноєвропейських країн — винятковими економічними зонами і територіальними водами Росії, Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини. У зв'язку з цим для нашої ГТС є великий ризик втратити газ", — каже Юрій Корольчук, голова наглядової ради Інституту енергетичних стратегій.

"Північний потік-2" — російський газопровід, який будує компанія Nord Stream 2 AG. Єдиним акціонером останньої є Газпром. Довжина газопроводу складе 1,2 тис. км, а загальна потужність із уже існуючим "Північним потоком" — 55 млрд куб. м газу.

"Північний потік-2" проляже вздовж газопроводу "Північний потік" дном Балтійського моря до німецького міста Грайфсваль, щоб мінімізувати прокачування газу через Україну.

Зараз ви читаєте новину «Північний потік-2: коли запрацює і скільки втратить Україна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі