середа, 13 вересня 2017 19:16

Підвищення оптової ціни - єдиний вихід із ситуації з дефіцитом вугілля - експерт

Підвищення оптової ціни - єдиний вихід із ситуації з дефіцитом вугілля - експерт

Єдиним виходом із патової ситуації дефіциту вугілля на українських теплових електростанціях є перегляд оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ) в сторону збільшення. Таку думку в статті для "Головкому" висловив громадський активіст, член Громадського комітету національної безпеки Олексій Полтораков.

За його словами, в осінньо-зимовий період ТЕС входять з величезним дефіцитом палива. "Україні не вистачає вугілля, відставання від затвердженого Міністерством енергетики та вугільної промисловості графіка накопичення складів становить критичні 40%. На 11 вересня на складах ТЕС було всього 1,5 млн тонн проти передбачених планом підготовки до опалювального сезону 2,6 млн тонн ", - пише експерт.

Він нагадує, що чинна формула "Роттердам +" заснована не на поточних котируваннях індексу API2, а на усереднені показники за 12 місяців на момент розрахунку. "Якщо перерахувати ціну вугілля за формулою зараз, то вона дещо зросте і енергетики отримають додатковий фінансовий ресурс для закупівлі вугілля", - підкреслює експерт.
За словами Полторакова, інших джерел, які допоможуть уникнути віялових відключень, зараз немає.

"Картина складається вкрай сумна - закладені в оптову ринкову ціну електроенергії і тарифах 2000 грн / т не покривають генеруючим компаніям закупівлю ні імпортного та українського вугілля. Відсутність грошей у тарифі не дозволяє купити вугілля в належних обсягах і, відповідно, ставить під загрозу опалювальний сезон. Жахливе відставання в графіку заповнення складів є красномовним доказом", - упевнений він.

За словами Полторакова, якщо темпи поставок на склади ТЕС не виростуть, то до кінця опалювального сезону дефіцит вугілля досягне 4 млн тонн. "Іншими словами, посеред зими кількість вугілля на ТЕС скоротиться до рівня Неспалюваний запасів і блоки один за іншим будуть виведені із системи. Віялових відключень електроенергії, яких так чекають в Кремлі, буде не уникнути ", - вважає експерт.

Він визнає, що підвищення ОРЦ спричинить за собою перегляд тарифів для промислових підприємств і нову хвилю обурень в стані опозиційних політиків.

"Підвищення тарифів це завжди непопулярне рішення влади. Але іншого варіанту, схоже, не залишається. У країні недостатньо свого вугілля, його потрібно купувати, і перегляд ОРЦ - це просто питання часу. А популістам, які минулої зими стали в опозицію до власної країни, слід отримати максимальні уроки з минулого. Адже скільки б красивих гасел НЕ вимовлялося, значення має лише результат. А наслідки "блокади" і для енергетики, і для бюджету, і для споживачів виявилися вкрай плачевними ", - підсумував Полтораков.

Нагадаємо, взимку 2017 року поставки антрацитового вугілля з Донбасу були заблоковані. В результаті Україна змушена шукати джерела вугілля в інших країнах. "Центренерго" купує антрацит в США в компанії XCoal по $ 113 (близько 3000 грн / т), компанія ДТЕК завозить вугілля з Південної Африки за ціною $ 105. Найдешевший антрацит возить "Донбасенерго" - його ціна "всього" $ 85. Але джерелом цього вугілля є Російська Федерація.

На сьогоднішній день, за словами міністра енергетики Ігоря Насалика 25%, енергетичного вугілля має імпортне походження. І його реальна вартість вище закладеної в тарифи за формулою "Роттердам +" ціни вугільної компоненти у 2000 грн./т.

Зараз ви читаєте новину «Підвищення оптової ціни - єдиний вихід із ситуації з дефіцитом вугілля - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі