понеділок, 07 жовтня 2019 11:36

Підприємців перевірятимуть по-новому

Підприємців перевірятимуть по-новому
Компанії одразу штрафуватимуть, якщо виявлять не оформлених працівників. Фото: Depositphotos

Бізнес не штрафуватимуть за дрібні порушення при першій перевірці. Якщо порушення можна швидко усунути, підприємцям загрожує лише попередження.

Йдеться у постанові Кабміну від 21 серпня 2019-го. Документ регулює процедуру інспекцій Держпраці. Із вересня перевірки проводять відповідно до урядової постанови, передає ubr.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Економіст пояснив, чому в Україні можуть зникнути дрібні підприємці

Щоправда, компанії одразу штрафуватимуть, якщо виявлять неоформлених працівників.

"Є перевірки за трудовими книжками, які вже зараз уряд планує перевести на електронний вигляд. Це ж стосується дрібних порушень із виплати заробітних плат, наданні відпусток. Якщо протягом 10 днів роботодавець усуне таке дрібне порушення, то штрафу не буде. Раніше штрафували на кілька тисяч гривень. У першу чергу, такі послаблення спрямовані на те, щоб позбавити малий і середній бізнес від зайвих фінансових витрат", - пояснює голова Держслужби з питань праці Роман Чернега.

Малий бізнес у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов'язали встановлювати касові апарати. Вимоги стосуються ФОПів 2-4 групи платників податків. Апарати не треба встановлювати продавцям на ринку, у секонд-хендах. Відповідні вимоги повністю запрацюють з 1 січня 2021-го. Кабмін має прийняти нормативно-правові акти, необхідні для їхньої реалізації.

Зараз ви читаєте новину «Підприємців перевірятимуть по-новому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі