Ексклюзиви
понеділок, 09 грудня 2019 04:27

"Піднімати ціну треба, доки існує дефіцит квитків" - експерт

"Піднімати ціну треба, доки існує дефіцит квитків" - експерт
Уніан В 2020 році подорожчають квитки аби зменшити збитковість Укрзалізниці: що про це думають експерти

Подорожчанням квитків на пасажирські потяги хочуть зменшити збитки Укрзалізниці. Прогнозують, що фінансові втрати від пасажирських перевезень у 2020 році можуть сягнути 14,3 млрд. грн. Поки перекривають збитки прибутками від вантажних перевезень.

"Досвід минулих років показує, що підняття цін на квитки не впливає на якість наданих послуг. Це помітно мені, як клієнту Укрзалізниці, бо щомісяця користують потягами. Тих 2 відсотки, про які вони говорять, цього недостатньо. Це покриє 5-10 відсотків збитків і взагалі не вирішить проблему", - говорить Gazeta.ua директор програми "Інфраструктура" Українського інституту майбутнього Володимир Шульмейстер.

Піднімати ціну треба доти, доки існує дефіцит на квитки. Коли він припиниться, можна зупинитись на подорожчанні квитків, вважає експерт.

"Абсолютно спокійно можна підняти ціни в два рази. В 2015 році мав точно таку ж дилему, коли був головою комісії з тарифів у Міністерстві інфраструктури, - згадує Шульмейстер. - Тоді Укрзалізниця ініціювала піднімати тариф тричі по 7 відсотків на пасажирській перевезення. Так хотіли зробити, щоб пасажирам це було не так помітно. Я запропонував підняти один раз. Аргументував тим, що люди знатимуть, що з такого-то числа дорожчає квиток. А так їм тричі доведеться звикати до нових цін. Регуляторна служба не дозволила підвищити ціни на квитки, бо це ще і соціальна складова. Тоді збитковість Укрзалізниці на пасажирських перевезеннях складала близько 5 мільярдів гривень. Цього року зросте до 10 мільярдів".

Покращити ситуацію можна завдяки зі збільшенням вартості квитків. Тарифи треба вирівняти. Зробити їх конкурентними з тими, які є на пасажирських автомобільних, автобусних та авіа-перевезеннях, зауважив Шульмейстер.

"У всьому світі вони вирівнюються. Через те, що на сьогодні маємо низькі ціни на залізно-дорожні квитки у нас є обмеження у розвитку іншого пасажирського транспорту. Наприклад, автобусного. Такий в Європі дуже добре розвивається. Тому подорожчання квитків на потяги важливі для розвитку іншого транспорту", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я народилася в Росії і нафіг мені ця українська": Укрзалізниця потрапила у мовний скандал

Якщо вартість квитків підніметься, а якість обслуговування залишиться на тому ж рівні, Укрзалізниця втратить клієнтів, каже засновник рекрутингової агенції "Борщ – Рекрутинг Майбутнього" Сергій Марченко.

"Зараз в Україні активно розвивається автобусне та авіасполучення. Тож пасажир зможе вибирати найбільш вдалий для себе варіант. Вже зараз до Львова буває зручніше злітати, ніж їхати потягом, якщо завчасно придбати квиток на лоукост, - говорить Сергій Марченко. - Очевидно, якщо ми хочемо їздити з комфортом у зручних сучасних потягах, доведеться платити більше. Вартість сучасних потягів для Швейцарії та України однакова і ніхто не продасть їх нам дешевше лише тому, що у нас дешеві квитки. З іншого боку, саме по собі підвищення тарифів – необхідна, але недостатня умова покращення стану пасажирських перевезень. Укразалізниці ще є над чим працювати у питаннях клієнтського сервісу. Тож можу тільки побажати Укрзалізниці із розумом розпорядитися отриманим від підвищення цін ресурсом.

Торік Укрзалізниця підвищила тарифи на пасажирські перевезення двічі. На 12% - у травні та 12% - у жовтні.

Впродовж 2020 року Укрзалізниця щомісяця підніматиме на 2% вартість квитків на потяг.

Підвищення тарифів планується здійснювати поетапно - щомісяця, починаючи від 1 березня по 31 грудня 2020 року в усіх категоріях вагонів, окрім 1-го класу поїздів Інтерсіті+.

Зараз ви читаєте новину «"Піднімати ціну треба, доки існує дефіцит квитків" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути