субота, 29 квітня 2017 21:10

Пенсія має збільшуватись на 100 гривень щомісяця - економіст

Пенсія має збільшуватись на 100 гривень щомісяця - економіст
Економіст Олександр Охріменко. Фото: Политика и Деньги

Уряд повинен спочатку провести аудит Пенсійного фонду. Потім можна починати реформу. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів економіст Олександр Охріменко.

"Неофіційно говорять, що 30 відсотків пенсійних грошей йде на утримання самого фонду. Також треба провести інвентаризацію спецпенсій. В Україні їх регулюють 29 законів. Причому один закон суперечить іншому. Ці закони потребують юридичної експертизи", - говорить економіст.

Для початку пенсійної реформи потрібна лише політична воля, зазначив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки коштуватиме пенсійна реформа

"Є досвід, як це робили в інших країнах. В Україні не прийнятий другий рівень пенсійної реформи. Коли розмір пенсії залежить від відрахувань конкретної людини до Пенсійного фонду. Це сума, яка має додаватися до основного розміру пенсії, відповідно зарплати, стажу та місця роботи. Уряд може прописати чітку умову: що пенсія в Україні щомісяця буде збільшуватись на 100 гривень доки не досягне половини середньої зарплати", - каже Олександр Охріменко.

На думку експерта, піднімати пенсійний вік в Україні не можна.

"Після інвентаризації пільгових пенсій треба переглянути умови для спеціалістів, які рано йдуть на пенсію. Відмінити все в один день не можна. Треба дивитися конкретно. Наприклад, шахтар повинен йти на пенсію раніше, бо не витягне фізично. Вчитель також. До кожної категорії підходити індивідуально. Комусь зменшити на 5 років, а комусь додати 10", - додав Олександр Охріменко.

Основні проблеми Пенсійного фонду - низька ставка єдиного соціального внеску, мала кількість платників і значне заниження заробітної плати. Про це заявили у представництві Міжнародного валютного фонду в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Пенсія має збільшуватись на 100 гривень щомісяця - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі