четвер, 05 травня 2011 15:19

Паливна криза перекинулася з Росії на США та Італію

Паливна криза перекинулася з Росії на США та Італію

Паливна криза, що виникла в Росії, країні-експортері вуглеводнів, на подив аналітиків, почала проявлятися і за кордоном. Західні ЗМІ, в першу чергу газети США та Італії, пишуть про стабільно зростаючу ціну на бензин, яка стала причиною різкого зниження попиту на паливо, а також у багато разів збільшила число людей, охочих скористатися громадським транспортом.

Як повідомляє CNN, загальне споживання бензину в США за минулий тиждень впало до 8,943 млн барелів з показника в 9,148 млн. Таким чином автовласники "підлаштовують свої потреби під ситуацію", вважають експерти: середня ціна на бензин у США зростає з темпом в 1 - 2 центи на день. Згідно з даними енергетичного регулятора Америки, середня вартість галона бензину (3,8 літра) в країні встановилася на рівні $ 4. Як пише газета Los Angeles Times, ціновий рекорд поставили заправки Гавайських островів: на деяких з них вартість бензину перевищує позначку в $ 6.

Аналогічна ситуація склалася на паливному ринку Італії. За даними газети Corriera Della Sera, в минулу середу вартість бензину в Італії побила черговий рекорд, в середньому встановившись на рівні € 1,6 за літр. Нині ціни на італійських заправках варіюються від € 1,595 до € 1,601 за літр, зазначає видання.

У свою чергу ціни на бензин в Росії пішли вгору, додавши за минулий тиждень майже 1%. Експерти вважають, що, якщо ліквідувати дефіцит палива найближчим часом не вдасться, вартість Аі-92 перевалить за 30 рублів за літр.

За даними Росстату, за минулий тиждень вартість бензину в Росії виросла на 0,8%. Найбільше (0,9%) додав в ціні Аі-92, Аі-95 подорожчав на 0,7% до 25,57 рублів, Аі-80 - на 0,8% до 21,85 рублів, дизельне паливо - на 0 , 5% до 23,46 рублів за літр.

З початку квітня ціни на бензин в Росії додали 1,4%, а з початку року - 3,1%.

Нагадаємо, 29 квітня експертно-аналітична група з опрацювання питань функціонування ринку нафти і нафтопродуктів і розвитку нафтопереробної промисловості при Міненерговугілля України рекомендувала трейдерам нафтопродуктів дотримуватися нового цінового коридору - не вище 10,0 грн знак галонів бензину А-95 і 9 грн за літр дизельного палива.

Зараз ви читаєте новину «Паливна криза перекинулася з Росії на США та Італію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі