четвер, 09 липня 2020 10:45

"Пакети малюка" почнуть компенсувати грошима: подробиці

"Пакети малюка" почнуть компенсувати грошима: подробиці
Замість пакетів малюка батькам виплатять компенсацію у розмірі 5 тис грн slovoidilo.ua

В Україні утворився дефіцит так званих "пакунків малюка", які повинні видавати кожній породіллі ще в пологовому будинку. Але в окремих областях замість "Бебі-боксу" новоспеченим батькам дають довідку, яку треба нести в управління соціального захисту, а там обіцяють по телефону покликати за пакетами, тільки вони з'являться. Але, коли вони будуть в наявності, не говорять, про це йдеться в сюжеті ТСН.

"Пакунок малюка" цього року став дефіцитом через проблеми з тендером. На придбання речей для новонароджених з держбюджету виділяють 1 мільярд 200 мільйонів гривень. Освоїти ці кошти викликалося 13 учасників. До тендеру допустили тільки чотирьох.

Ті, кому відмовили, пішли зі скаргою в Антимонопольний комітет і він взагалі скасував цю закупівлю. "Ми минулого тижня вже подали лист Міністерству соціальної політики - поінформували про рішення АМКУ - і що ми будемо його виконувати, і одночасно зробили запит до них, що ми готові оголосити наступну закупівлю", - говорить керівник ДУ "Професійні закупівлі" Андрій Кузьменко.

Процедура організації нового тендеру триває від 70 днів до 3 місяців. У Міністерстві соціальної політики запевняють, що так довго чекати не доведеться. Вони працюють над тим, щоб прискорити цей процес, а поки обіцяють, що замість "пакунків малюка" даватимуть породіллям гроші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні узаконили касові апарати в смартфоні

"Буде компенсація. Відповідно до вартості пакета малюка і відсоток інфляції. Це в межах 5 тисяч гривень", - зазначає перший заступник міністра соціальної політики Євген Котик.

Коли і як будуть давати гроші, поки невідомо. Про це обіцяють повідомити пізніше, оскільки рішення ще має ухвалити уряд.

А ось в Донецькій області "пакетів малюка" взагалі не давали. І тепер обіцяють також виплатити грошову компенсацію. Спочатку тим, хто народився з початку вересня 2018 року до кінця грудня 2019 року.

З 1 липня в Україні підвищили прожитковий мінімум. Також зросли пенсії та соціальні виплати, які прив'язані до нього. На дітей до 6 років соцвиплати для одиноких батьків зросли з 1779 грн до 1859 грн. На дітей від 6 років до 18 років – з 2218 грн до 2318 грн.

Також підняли розмір допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування. Зросли виплати для дітей з інвалідністю.

Зараз ви читаєте новину «"Пакети малюка" почнуть компенсувати грошима: подробиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі