вівторок, 15 травня 2007 12:37

Останки українців з-під Бронзового солдата в Талліні перепоховають на батьківщині

Останки українців з-під Бронзового солдата в Талліні перепоховають на батьківщині
Естонія має намір передати Україні останки українців в разі їх виявлення при перенесенні пам"ятника Воїнові-визволителеві в Таллінні.

Про це повідомив керівник прес-служби МЗС Андрій Дещиця.

"Зараз проходить процедура ідентифікації останків 12 людей, знайдених на пагорбі Тинісмяги, і до завершення цієї процедури офіційно підтвердити дані про похованих осіб та їх національну приналежність неможливо", - сказав Дещиця.

Він повідомив, що Україна отримала запевнення від естонської сторони, що в разі підтвердження інформації про наявність серед похованих вихідців з України родичі військовослужбовців, чиї останки були ексгумовані, зможуть підняти перед Міністерством оборони Естонії питання про перепоховання загиблих в Україні відповідно до норм міжнародного гуманітарного права.

Карпачова просить МЗС доручити Посольству України в Естонії провести моніторинг відповідності дій естонської влади в перенесенні радянського пам"ятника Воїнові-визволителеві нормам міжнародного гуманітарного права.

Карпачова заявляє, що на пагорбі Тинісмяги в Таллінні, під пам"ятником Воїнові-визволителеві, з 12-ти похованих радянських військових - останки двох українців, уродженців Полтавщини - старшини медслужби Олени Варшавської й гвардії старшого сержанта Степана Хапикала.

Варшавську й Хапикала було призвано в Червону Армію Полтавським військовим комісаріатом, повідомляють Українські новини.

Зараз ви читаєте новину «Останки українців з-під Бронзового солдата в Талліні перепоховають на батьківщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі