Ексклюзиви
середа, 22 січня 2020 11:54

Новий закон про працю: коли роботодавець зможе звільнити працівника

Новий закон про працю: коли роботодавець зможе звільнити працівника
У чинному законодавстві причин для звільнення за бажанням роботодавця настільки багато, що ними легко маніпулювати. Фото: Народна Правда

Новий закон про працю не дозволяє звільняти без пояснення причин. Поки ж роботодавець може за власним бажанням без жодної матеріальної відповідальності звільнити працівника.

У статті 35 законопроекту "Про працю" йдеться, що людину можуть звільнити за ініціативою роботодавця, але для цього необхідні підстави. Останні прописані у трудовому договорі, який при прийомі на роботу укладають сторони.

"Крім того, пропонуємо зробити матеріальну компенсацію обов'язковою, а також заборонити фіктивні перетворення підприємств задля скорочення штату", - написав у Facebook міністр економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки українців працюють легально

У чинному законодавстві причин для звільнення за бажанням роботодавця настільки багато, що ними легко маніпулювати.

У новому законі пропонують чітко встановити строки, у які роботодавець зобов'язаний повідомити працівника про звільнення. Якщо людина у компанії працює не більше 6 місяців, то це не менше 15 днів. Якщо понад 6 місяців - не менше 30 днів. За 60 днів про звільнення треба попереджати людину, яка працює понад 5 років. За 90 днів - понад 10 років.

Сторони зможуть домовитися, щоб строки попередження замінили на грошову компенсацію.

Українцям готують новий Трудовий кодекс. Він замінить нинішній КЗпП, якому виповнилося майже півстоліття. На сайті Верховної Ради з'явився текст урядового законопроєкту "Про працю", зареєстрованого в парламенті під номером 2708.

Зараз ви читаєте новину «Новий закон про працю: коли роботодавець зможе звільнити працівника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути