середа, 29 квітня 2020 17:39

Новий енергетичний баланс. Перемога приватних інтересів чи здорового глузду?

Новий енергетичний баланс. Перемога приватних інтересів чи здорового глузду?
Зараз енергетичний баланс в Україні порушений. Фото: Reuters

Рішення Міністерства енергетики та захисту довкілля переглянути Прогнозний енергетичний баланс викликало бурхливі емоції у причетних і непричетних до галузі у звичній парадигмі: від "зради" і "всі АЕС закриють", до стриманої "перемоги" і "а які ще варіанти вибиратися з ями?". Так що там з цим новим балансом?

Почнемо з того, що таке взагалі енергетичний баланс? Якщо просто – це тотожність між кількістю виробленої і спожитої електричної енергії. І прогнози цього балансу роблять для того, щоб завчасно розуміти скільки електроенергії і в який період мають виробляти різні електричні станції, щоб люди не лишилися без світла, а в мережі не було стрибків напруги. За тим, щоб цей баланс постійно підтримувався слідкує НЕК "Укренерго".

Що ж відбувається, коли цей баланс порушується? Власне саме те, що зараз відбувається в Україні. З одного боку є теплова генерація, яка через брак попиту забила під зав'язку склади, шахти теж накопичили максимальні запаси вугілля і тепер його взагалі немає сенсу добувати, тому шахтарів виводять у "простій", поки не продадуть надлишки. З іншого боку – гідрогенерація, яка страждає через брак води. В цілому для енергетичної системи це не критично бо доля ГЕС наразі менше 10% від загальних об'ємів виробництва, але для її балансування – відчутно, бо ця генерація найбільш гнучка, але про це трохи пізніше.

Атомна енергетика через зменшення споживання вимушена зменшувати обсяги навантаження, що не корисно для виробничих систем. "Зелена енергетика" стоїть трохи окремо, бо для стимулювання її розвитку законодавством визначено ряд преференцій.

Так от. Оскільки об'єми генерації електроенергії постійно змінюються, об'єднану енергетичну систему треба постійно балансувати. Найбільш гнучка генерація, яка дозволяє це робити – це ГЕС. Але цього року вони самі стикнулись з проблемами через брак води. ТЕС також можуть в достатній мірі маневрувати задля балансування системи, але для АЕС це значно складніше.

Через зменшення споживання енергоблоки АЕС можна перевести на неповне навантаження, але це може призвести до додаткових ризиків експлуатації та нераціонального використання палива. А інший варіант – це тимчасово зупинити роботу декількох блоків, щоб забезпечити необхідне навантаження іншим. До того ж в цей час можна провести необхідний ремонт.

"Виводять в резерв блоки АЕС? А іншого виходу просто немає. Поточна ситуація така, що споживання електроенергії зараз невелике, "сонячні" електростанції працюють на повну потужність і необхідно регулювати потужності. Абсолютно правильно в такій ситуації зупинити енергоблоки на АЕС. Щоб збалансувати і забезпечити безпеку роботи енергосистеми, уряд зробив правильні кроки", - пояснює екс-міністр енергетики Іван Плачков.

Звичайно, це може нанести збитків компанії. Але щоб компенсувати потенційні втрати "Енергоатома", вже розроблено декілька законопроектів, які дозволять погасити заборгованість перед компанією, сформовану на старому оптовому ринку електроенергії (11 млрд гривень), новому ринку (700 млрд гривень), а також направити 200 млн євро на операційну безпеку експлуатації енергоблоків.

Також Міненерго готує зміни до ПСО, які дозволять поступово зменшити об'єми перехресного субсидування, оздоровити фінансову ситуацію в "Енергоатомі", залучити більше коштів.

До того ж навантаження буде розподілено між іншими джерелами генерації, що надасть можливість завантажити державні шахти.

"Сформувати баланс вугілля. Подумайте, скільки в нас споживається електроенергії з врахуванням падіння попиту і просідання економіки і при цьому необхідно забезпечити енергетичну безпеку", - зазначає голова Незалежної профспілки гірників.

Всі ці заходи також забезпечать, що середньозважена оптова ринкова ціна на електричну енергію не перевищить минулорічні показники. В цілому долі різних джерел генерації у структурі ринку залишаться майже без змін (крім ГЕС).

Зараз ви читаєте новину «Новий енергетичний баланс. Перемога приватних інтересів чи здорового глузду?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі