пʼятниця, 18 червня 2021 10:30

Нобелівський лауреат пояснив, навіщо люди роблять заощадження

Нобелівський лауреат пояснив, навіщо люди роблять заощадження
У 1985 році Франко Модільяні отримав Нобелівську премію з економіки. Фото: wikipedia

18 червня 1918 року народився американський економіст Франко Модільяні. 1985 року він отримав Нобелівську премію з економіки "за аналіз фінансових ринків і поведінки людей щодо заощаджень".

Франко Модільяні народився в Римі в родині педіатра. Закінчив ліцей, вступив на медичний факультет Римського університету. Скоро переконався, що кар'єра лікаря не для нього. Почав вивчати право. 1939-го закінчив університет. На початку Другої світової війни емігрував до США. Там продовжив навчання в Новій школі соціальних досліджень у Нью-Йорку.

Інтерес до економіки з'явився ще в Римському університеті, Франко вирішив розібратися в причинах Великої депресії. 1942 року почав викладати в Колумбійському університеті. Через два роки отримав докторський ступінь в Новій школі соціальних досліджень.

Викладав в Колумбійському, Іллінойському, Північно-Західному університетах. У 1962-1988 роках - в Массачусетському технологічному інституті.

Створив в кінці 1950-х - початку 1960-х разом з Мертоном Міллером дві базові теореми сучасної теорії фінансів, відомі як теореми Модільяні-Міллера.

1985 року отримав Нобелівську премію з економіки. Франко Модільяні першим описав створення моделей життєвого циклу людини, які пояснювали закономірності створення особистих заощаджень. Він вважав, що головною причиною для накопичення грошей є прагнення людини підтримувати постійним свій рівень споживання, незалежно від коливань доходу. Таким чином, протягом життя заощадження зростають від вихідного низького рівня на початку трудової кар'єри до максимального. А після виходу на пенсію знижуються до низького рівня. Економіст довів, що високі темпи економічного зростання є причиною зростання заощаджень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Познайомилися ще студентами - подружжя вперше отримало Нобелівську премію

Франко Модільяні також досліджував ділову активність, заробітну плату і безробіття, інфляцію, динаміку фінансових ринків. Передбачив біржову кризу 2000-го.

Помер американський економіст 25 вересня 2003 року.

Мільйонер Альфред Нобель 27 листопада 1895-го підписав заповіт. Більшу частину свого статку передав на створення спеціальної премії. Фонд Нобелівської премії склала 31 млн крон - близько $250 млн зараз.

Альфред Нобель розбагатів на виробництві динаміту, який винайшов 1867-го. Відкриття принесло Нобелю всесвітню славу і фінансове благополуччя. На хвилі піднесення промисловості Альфред відкрив понад 90 фабрик по всьому світу.

До кінця життя Нобель був власником близько 100 заводів, володарем 355 патентів на різні винаходи. Що спонукало винахідника створити премію - невідомо. Відсотки по заощадженнях мали щорічно йти на нагороди за досягнення у фізиці, хімії, медицині та фізіології, літератури й миротворчої діяльності. Заповіт Нобеля спочатку сприймали скептично. Рідня хіміка вимагала визнати заповіт незаконним. Однак заповіт набув чинності.

Зараз суми премій складають 8 млн шведських крон - $1,1 млн. Кандидатів щорічно в день смерті Нобеля - 10 грудня - називає Шведська королівська академія наук.

Зараз ви читаєте новину «Нобелівський лауреат пояснив, навіщо люди роблять заощадження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі