четвер, 29 грудня 2011 10:44

Ніякої стабілізації немає, це рік банкрутства держави - Соскін

Ніякої стабілізації немає, це рік банкрутства держави - Соскін

2011 рік став роком економічного провалу і пограбування широких верств населення.

Таку думку висловив директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін у ефірі "Ера ФМ".

"Ніякої стабілізації немає. Це рік банкрутства держави", - сказав він.

Аргументуючи свою позицію, експерт навів макроекономічні дані за 2011 рік.

"Запозичення урядом облігацій внутрішньої державної позики на початку року становили 136,2 мільярдів гривень, а на кінець року - 156,3 мільярда гривень. Отже, 20 мільярдів гривень уряд випустив боргових внутрішніх зобов'язань. Національний банк, порушуючи закон, став по суті прямим покупцем цих зобов'язань. Звісно, він їх купує через підставні структури начебто на вторинному ринку. На початку року в Нацбанку було 63,3 мільярда гривень ОВДП уряду, а на сьогоднішній день - 84,7 мільярда гривень. Отже, Нацбанк купив на 21,4 мільярда гривень боргових зобов'язань уряду. Це означає, що Національний банк здійснює приховану емісію і девальвацію гривні, монетизуючи боргові зобов'язання уряду", - зазначив Соскін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мінфін побачив, як бюджетна "дірка" зменшилася майже у 5 разів

Він наголосив, що значно зріс державний борг України.

"Державний борг сьогодні перебуває на межі 60 мільярдів доларів, а на початок року він становив лише 54 мільярди доларів. Отже, на 6 мільярдів зріс сукупний борг. Зовнішній державний борг зріс десь до 126 мільярдів доларів. Це практично дорівнює річному валовому внутрішньому продукту", - наголосив Соскін.

Зараз ви читаєте новину «Ніякої стабілізації немає, це рік банкрутства держави - Соскін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі