середа, 29 січня 2020 13:31

Не 12 тис. грн: яку середню зарплату насправді отримують українці

Не 12 тис. грн: яку середню зарплату насправді отримують українці
2020-го темпи зростання доходів українців знизяться. Фото: Dengi.ua

Говорити, що зарплати українців зростають, некоректно. Термін потрібно змінити. Заробітки фактично відновлюються після кризи, розповів Gazeta.ua Олексій Кущ, експерт із питань економіки Інституту Growford.

"Зараз відновлюємо втрачений потенціал із трудових доходів, купівельної спроможності після ями 2014-2016-х. Ситуація почала покращуватися 2017-го, 2018-го і частково 2019 року. Це були роки динамічного зростання доходів. Зараз перебуваємо у фазі затухання. Купівельна спроможність громадян вийшла на докризовий рівень, і подальше зростання зарплати буде пов'язано з динамікою ефективності та продуктивності праці громадян, розвитком економіки в цілому", - пояснив економіст.

За його словами, 2020-го темпи зростання доходів українців знизяться.

"Люди щиро дивуються, що Держстат нарахував у грудні середню зарплату понад 12 тисяч гривень. Більшість стільки не отримує. По-перше, у грудні через різноманітні премії, "тринадцяту" зарплату традиційно загальні заробітки зростають. По-друге, у нас специфічна сама методика визначення середньої зарплати. Рахуємо увесь фонд оплати праці, включаючи постійних та працівників за сумісництвом. Їхні заробітки ділимо тільки на кількість штатних працівників. А у нас багато людей можуть працювати на кількох роботах одночасно", - говорить Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де в Україні найбільші зарплатні борги

Реальна зарплата на 20-30% менша, ніж показує статистика. Українці в середньому отримують 8 тис. грн.

"По регіонах виплати відрізняються. Традиційно найбільші платять у Києві. Тут розташовано офіси великих компаній, міністерства, відомства державного значення. Тому зарплати вищі, ніж, наприклад, у Чернігові. В цьому обласному центрі традиційно звітують про одну з найменших заробітних плат по Україні", - підсумував Кущ.

У грудні 2019-го середня зарплата українців порівняно з попереднім місяцем зросла на 1585 грн — до 12 264 грн, за даними Держстату.

Зараз ви читаєте новину «Не 12 тис. грн: яку середню зарплату насправді отримують українці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі