середа, 27 січня 2021 12:44

Назвали способи скорочення дефіциту Пенсійного фонду

Назвали способи скорочення дефіциту Пенсійного фонду
Накопичувальні пенсії можуть вирішити проблему. Фото: pixabay

Для скорочення дефіциту Пенсійного фонду можна зменшити сукупні пенсійні права або збільшити легальну зайнятість українців.

Про це розповіла керівниця Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАНУ Елла Лібанова в інтерв'ю LIGA.net.

"Причина зростання дефіциту Пенсійного фонду - старіння населення. Тобто збільшується так зване навантаження на працюючих. За таких умов вдаються до зменшення сукупних пенсійних прав, наприклад, через підвищення пенсійного віку чи обов'язкової тривалості страхового стажу. Або необхідно збільшити легальну зайнятість, з якої сплачуються страхові внески, через створення робочих місць та детінізацію трудових відносин", - каже експертка.

Вона переконана, що дефіцит не зникне, доки в Україні зберігатиметься така ж диференціація у виплатах пенсій.

"Усі виплати із солідарної системи мають бути близькі до чесно розрахованого прожиткового мінімуму, але з урахуванням коефіцієнта страхового стажу, щоб стимулювати громадян працювати легально", - зазначає Лібанова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна може рухатися швидше. Якщо не змінювати напрям і правила"

За її словами, накопичувальні пенсії можуть вирішити проблему.

"Однак до цього є кілька застережень: недовіра населення до держава і фінансових ринків, малі доходи населення, через що людям нема з чого відкладати на пенсію. Також не зовсім вдалий момент в плані інвестиційного клімату в країні - приватним пенсійним фондам доводиться в основному інвестувати в ОВДП. Мене це насторожує", - каже Лібанова.

- Ми єдина країна в Європі, де 20 років не було перепису населення. Рік тому відбувся ініційований новою владою так званий електронний перепис. Ніякого відношення до справжнього перепису він не має, - каже в інтерв'ю журналу "Країна" доктор економічних наук, академік, директор Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова.

Зараз ви читаєте новину «Назвали способи скорочення дефіциту Пенсійного фонду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі