пʼятниця, 29 травня 2020 21:10

Назвали ризики солідарної пенсійної системи

Назвали ризики солідарної пенсійної системи
Голова комітету соціальної політики та ветеранів Верховної Ради Галина Третьякова: "Законом 2011 року закріплено невідворотний запуск другого рівня пенсійної реформи – накопичувального. Його просто не могли впровадити попередні уряди". Фото: Тарас Подолян

Сьогоднішня пенсійна система не гарантує гідного рівня життя, в інтерв'ю журналу "Країна" розповіла Галина Третьякова, голова комітету соціальної політики та ветеранів Верховної Ради.

"Міжнародні організації кажуть, що пенсію за формулою (розмір виплати залежить від зарплати, з якої відраховували соціальні внески, страхового стажу та часу виходу на пенсію. – Країна) з 2030 року отримуватимуть близько 40 відсотків населення. Решта – матимуть мінімальні виплати. Їм на формулу не вистачатиме страхового стажу. Тож кризу солідарної системи треба терміново вирішувати", - пояснює Третьякова.

Додає, що рівень заміщення трудових доходів пенсією упав до 20% (коефіцієнт заміщення – це співвідношення середнього рівня пенсій до середнього рівня зарплат у країні. Відображає рівень матеріального забезпечення пенсіонерів щодо працездатного населення. – Країна).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українцям пообіцяли чесний прожитковий мінімум: про яку суму йдеться

"Думаю, протягом 10–15 років показник ще падатиме. Особливо, якщо будемо й далі балансувати солідарну систему і продовжувати розподіляти єдиний соціальний внесок на рівні Кабінету міністрів. Дотації з державного бюджету зростатимуть. Водночас законом 2011 року закріплено невідворотний запуск другого рівня пенсійної реформи – накопичувального. Його просто не могли впровадити попередні уряди", - каже голова парламентського комітету соціальної політики та ветеранів.

Повне інтерв'ю з Галиною Третьяковою читайте у журналі "Країна" від 28 травня.

Зараз ви читаєте новину «Назвали ризики солідарної пенсійної системи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі