пʼятниця, 02 лютого 2018 10:12

Назвали причини повільного росту економіки України

Назвали причини повільного росту економіки України
Торік основними економічними досягненнями України стали макроекономічна стабільність і малий дефіцит держбюджету. Фото: Новое Время

За умови проведення всіх необхідних реформ, Україна могла б мати 6-8% економічного зростання на рік. Однак 2018 року слід чекати всього 3%.

"Якщо економіка щорічно зростає на 7 відсотків, через десять років ВВП країни збільшується удвічі. У такому випадку зарплата українців у доларовому еквіваленті подвоїться", - повідомив аналітик Atlantic Council і професор Джорджтаунського університету Андерс Ослунд, пише "Економічна правда".

Експерт вважає, що минулого року основними економічними досягненнями України стали макроекономічна стабільність і малий дефіцит держбюджету. Щоправда, він згадав провал зі створенням Антикорупційного суду і невдалу судову реформу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нові ціни на газ і земля у власності громади - що чекає на українців з 1 лютого

"Антикорупційний суд не відповідає критеріям МВФ і зобов'язанням України. Адже процес обрання суддів за цим законопроектом не буде незалежним і позбавленим корупції. Крім того, суддів обиратимуть самі корупціонери. Тому кваліфікованих суддів у такому суді буде мало, а компетенція самого суду буде нерелевантною", - наголосив Андерс Ослунд.

Експерт додав, що зараз нічого не відбувається, щоб виправити ситуацію. Тому іноземні інвестори не поспішають вкладати гроші в Україну.

"Сьогодні рівень прямих іноземних інвестицій становить близько 18% ВВП. Проте міг бути на рівні 25-30% ВВП", - підсумував Андерс Ослунд.

Світовий банк прогнозує зростання внутрішнього валового продукту України до 2%, за підсумками 2017 року. Очікується, що протягом трьох наступних років показник зростатиме на 3,5-4%.

2007 року, до світової економічної кризи, ВВП України становив $142 млрд. 2013-го - $183 млрд. 2016 року - $93 млрд.

Показник ВВП України на душу населення за 2016 рік становив $2,1 тис., Польщі - $12,3 тис., Білорусі - $4,9 тис.

Зараз ви читаєте новину «Назвали причини повільного росту економіки України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі