четвер, 18 червня 2020 16:00

Накопичувальна пенсійна система стане фінансовою пірамідою - ексміністр соцполітики

Накопичувальна пенсійна система стане фінансовою пірамідою - ексміністр соцполітики
Більшість населення України не відкладає гроші, оскільки не має такої можливості. Фото: kaniv-rada.gov.ua

Введення в Україні накопичувальної пенсійної системи може привести до створення фінансової піраміди і втрати пенсійних накопичень.

Про це в ефірі "24 каналу" заявив ексміністр соціальної політики Андрій Рева.

Він розкритикував законопроект, поданий головою комітету з питань соціальної політики Галина Третьякова. Екс-міністр пояснив, що діюча солідарна пенсійна система передбачає сплату роботодавцем внесків 22% в Пенсійний фонд, з якого потім пенсіонерам виплачують індивідуальну пенсію. У той же час, відзначає екс-чиновник, існує третій рівень пенсійних накопичень. Якщо є зайві гроші, їх можна розмістити в недержавному пенсійному фонді та сплачувати певну суму. Через кілька років до основної пенсії додасться ще й те, що накопичено в фонді.

"Замість цього в законопроекті Третьякової пропонується зобов'язати роботодавців відраховувати гроші, які сьогодні йдуть до солідарної системи, до недержавного пенсійного фонду. Це фактично державна фінансова піраміда. Людей зобов'яжуть частину грошей, які сьогодні йдуть до солідарної системи, передавати в накопичення страхових компаній. Тобто ви не зможете ухилитися від сплати", - зазначив Рева.

За його словами, більшість населення України не відкладає гроші, оскільки не має такої можливості. Мало або зовсім нічого не знає про недержавні пенсійні фонди, погано орієнтується в фінансових питаннях і в цілому в інвестиціях. А також не довіряє фінансовим установам.

Рева додав, що законопроект Третьякової не можна приймати в такому вигляді, підтверджує негативний досвід країн Східної Європи з більш розвиненою економікою і досконалим правовим порядком, які згортають другий і третій рівні пенсійного накопичення.

Зараз ви читаєте новину «Накопичувальна пенсійна система стане фінансовою пірамідою - ексміністр соцполітики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі