пʼятниця, 13 липня 2007 13:39

Найбільший скарб за часи незалежної України знайшли в Криму

Найбільший скарб за часи незалежної України знайшли в Криму
У лісі на горі Тепе-Оба в районі Феодосії (Крим) знайдено найбільший скарб в історії незалежної України: більше 10 тис. монет часів кримського ханства.

Про це кореспонденту повідомив директор феодосійського музею грошей Олександр Олещук.

За його словами, "скарб було знайдено випадково" в глеку (у вигляді чайника), який був на невеликій глибині в лісі на горі Тепе-Оба.

"Це найбільший скарб в історії незалежної України. Раніше найбільшим скарбом вважався також кримський скарб, знайдений на Чуфут-Кале (район Бахчисараю - УНІАН). Тоді були знайдено 4 тисячі 250 монет", - розповів директор музею Феодосії грошей.

За його даними, знайдені в районі Феодосії більш як 10 тис. монет часів кримського ханства - це дуже велика сума на ті часи.

Олещук повідомив, що якщо звернутися до книги, яка розповідає про історію кримських татар у Криму, то можна дізнатися, що за 2 акче (саме так називаються знайдені монети) можна було купити коржик, за 4 акче - курку, за 22-24 акче - барана.

Знайдені монети - це найменший номінал часів кримського ханства, "акче" - це аналог турецької "аспр". Знайдені в районі Феодосії монети виготовлені з низькопробного срібла і міді (80% міді і близько 20% срібла).

Скарб, який дістав назву "Скарб Феодосії", зберігатиметься в музеї грошей у Феодосії, пише УНІАН.


Зараз ви читаєте новину «Найбільший скарб за часи незалежної України знайшли в Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі