вівторок, 11 квітня 2017 10:32

Надрукували нові купюри

Надрукували нові купюри
Рік тому в обігу з'явилася оновлена банкнота номіналом 500 грн. Фото:vesti-ukr.com

"Думав бізнес-партнер мене надурив. Розрахувався за товар новими купюрами по 500 гривень. Уся пачка - немов щойно з друку. Взяв гроші в руки, а папір аж рипить. За номерами купюри відрізнялися однією цифрою", - розповідає Gazeta.ua бізнесмен 37-річний Юрій Ковила із Харкова. Виробляє і продає шкіряне взуття.

Рік тому в обігу з'явилася оновлена банкнота номіналом 500 грн.

"Побіг у банк поміняти гроші на дрібніші. Доки працівниця перевіряла справжність купюр, ледь не знепритомнів. Увечері знайшов в інтернет. Дізнався, що надрукували нові купюри великою партією. Підсвідомо стараюся не брати нових грошей. Боюся натрапити на підробку. Мав один раз неприємності. Партію жіночого взуття продав за гроші, які надрукували на принтері", - додає бізнесмен.

Нові банкноти мали замінити зношені зразка 2006 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 тис. із 20 млрд: як повертають корупційні гроші

"Громадянам не потрібно спеціально обмінювати старі на нові банкноти, вони знаходитимуться в обігу одночасно. Розміри оновленої купюри номіналом 500 гривень не змінилися. Кольорова гама залишилася майже незмінною. Усі зміни стосувалися дизайну та захисних елементів. Наприклад, портрет Григорія Сковороди розробник змістив у центр лицьового боку банкноти", - зазначили в НБУ.

Нині в обігу знаходиться 243,5 млн купюр номіналом 500 грн.

У січні в Нацбанку натякнули, що в Україні може з'явитися банкнота 1000 грн. Експерти переконані, що це спричинить інфляцію та паніку серед населення.

Європейський центробанк відмовився від купюри у €500. У ЄЦБ переконані, що такі гроші використовують лише з корупційною метою.

Зараз ви читаєте новину «Надрукували нові купюри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі