понеділок, 20 серпня 2012 10:29

Нацбанк спрогнозував "помірне" зростання інфляції вже в найближчі місяці

Нацбанк спрогнозував "помірне" зростання інфляції вже в найближчі місяці
Фото: korrespondent.net

Cкладна ситуація на зовнішніх ринках стримує підвищення показників економічного розвитку України.

До такого висновку прийшли під час наради за участю голови Національного банку України (НБУ) Сергія Арбузова, його заступників Ігоря Соркіна та Віри Ричаківської, а також керівників структурних підрозділів Нацбанку, до функцій яких належать питання формування та реалізації грошово-кредитної політики.

"Попри це, на відміну від багатьох розвинених країн в Україні зберігається економічне зростання - реальний ВВП у ІІ кварталі 2012 року зріс на 3,0% порівняно з відповідним кварталом 2011 року. У той самий час у країнах Єврозони ВВП у цей період скоротився на 0,4%, у Великобританії - на 0,8%", - зазначено в повідомленні НБУ за підсумками наради.

У НБУ зауважили, що показники споживчої інфляції в Україні (-0,1% з початку року та в річному вимірі) на сьогодні є близькими до оптимальних, ураховуючи вплив сезонного фактору та динаміку базової інфляції (3,1%), й свідчать про належне виконання НБУ його головної конституційної функції.

"Учасники наради не виключили деяке підвищення темпів інфляції в наступні місяці, що може бути пов'язано з сезонними чинниками та можливим прискоренням зростання цін на світових ринках продовольчих товарів. Також на показники інфляції в річному вимірі впливатиме низька база порівняння минулого року. Утім можливе зростання інфляції внаслідок дії вищезазначених чинників буде досить помірним", - зазначено в повідомленні Нацбанку.

Також учасники наради приділили увагу ситуації на грошово-кредитному ринку упродовж останніх двох місяців, яка характеризувалася, зокрема, підвищенням ставок на міжбанківському кредитному ринку. Голова НБУ особливо підкреслив, що це підвищення не було результатом змін у грошово-кредитній політиці. Навпаки в поточному році в умовах суттєвого уповільнення споживчої інфляції НБУ ужив заходи, спрямовані на стимулювання економічного зростання, у тому числі через створення умов для зниження вартості грошових ресурсів.

"Причини підвищення ставок у червні-липні значною мірою пов'язані з негативними зовнішніми шоками, яких зазнає Україна. Зокрема, знецінення євро відносно долара на світових ринках призвело до підвищення попиту на іноземну валюту на внутрішньому ринку України, де традиційно домінує долар США. Відплив гривні на валютний ринок супроводжується зменшенням її пропозиції на міжбанківському ринку, що не може не впливати на відсоткові ставки", - йдеться у повідомленні регулятора.

Ураховуючи зазначене вище та з метою стабілізації ринкових очікувань НБУ з травня поточного року відновив інтервенції з продажу іноземної валюти. Також з метою протидії зростанню ставок на міжбанківському кредитному ринку Нацбанк у червні-липні збільшив обсяги підтримки ліквідності.

Нагадаємо, за прогнозом фахівця з агропромислового комплексу Володимира Коновальчука, цієї осені інфляція може прискоритися до приблизно 5%.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк спрогнозував "помірне" зростання інфляції вже в найближчі місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі